News

Ministrul apărării dezminte existența unui proiect de lege pentru situația de criză. „Nu este de actualitate”

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a negat marți existența unui proiect de lege pentru „starea de criză” în care să fie pregătită rezerva generală de război, susținând că nu este de actualitate.
08.03.2022 | 16:05
Ministrul apararii dezminte existenta unui proiect de lege pentru situatia de criza Nu este de actualitate
ADVERTISEMENT

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a negat marți informația apărută în presă cum că Guvernul ar pregăti un proiect de lege pentru starea de criză și pregătirea rezervei generale de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, susținând că nu este vorba de un proiect de actualitate.

Proiectul nu e de actualitate

Vasile Dîncu a declarat că proiectul de lege apărut în spaţiul public privind situaţia de criză şi pregătirea unei rezerve generale în caz de război, în care să fie cuprinşi bărbaţii români între 18 şi 60 de ani, nu este de actualitate şi că ministerul pe care îl conduce va anunţa opinia publică despre proiectele sale legislative.

ADVERTISEMENT

„Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a spus ministrul apărării, într-o declarație pentru Agerpres.

Declarația ministrului vine în contextul în care în presă au apărut luni informații cu privire la un draft de act normativ potrivit căruia CSAT poate să impună situaţia de criză, la propunerea ministrului Apărării Naţionale.

ADVERTISEMENT

Actul normativ ar conține o prevedere care s-ar referi la faptul că rezerva generală în caz de stare de asediu, de mobilizare sau de război va fi formată din toţi bărbaţii români cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani.

Actul normativ ar defini „situația de criză” drept situația în care societatea se confruntă cu mari dificultăți generate de incidente pe teritoriul național, la nivel regional sau internațional sau de amenințări, riscuri și vulnerabilități care perturbă sau amenință condițiile de viață sau stabilitatea politică, economică și socială.

ADVERTISEMENT

Proiectul vizează managamentul refugiaților

În fapt, ministrul Vasile Dîncu a subliniat încă de luni că acest act privește doar stabilirea unui cadru legislativ pentru ca Guvernul să poată lua măsuri în contextul crizei refugiaților din Ucraina.

„Guvernul nu intră, deci, în starea de criză pentru că aceasta nu există în nomenclatorul constituțional. Criza există, iar noi va trebui, după ce starea de alertă va dispărea, va trebui să facem niște adaptări legislative pentru a putea să mergem mai departe cu unele lucruri care țin și de dezvoltările care vin dinspre Ucraina, managamentul refugiaților și alte lucruri, dar și legate de COVID în continuare.

ADVERTISEMENT

Pentru a putea detașa medicii într-o parte sau alta pentru a folosi spitalele militare. Este nevoie de câteva noi reglementări printr-un proiect de lege care va fi dezbătut în Parlament. Construim o bază administrativă pentru această situație. Pentru situația de criză din acest moment”, a explicat luni Vasile Dîncu pentru EuropaFM.

De altfel, șeful MApN declara, în data de 23 februarie, cu o zi înaintea începerii invaziei Ucrainei, că șansele unui război pe teritoriul României sunt egale cu zero. „În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment e exclus un război pe teritoriul României, pentru că e exclus un conflict militar între NATO şi Rusia”, a spus ministrul Dîncu.

ADVERTISEMENT