News

Ministrul Vasile Dîncu exclude un război pe teritoriul României: ”Probabilitatea unui atac asupra țării noastre tinde spre zero”

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, spune că este exclus ca un război să aibă loc pe teritoriul României. În privința unui atac dinspre Rusia, acesta apreciază că șansele ”tind spre zero”.
23.02.2022 | 23:59
Ministrul Vasile Dincu exclude un razboi pe teritoriul Romaniei Probabilitatea unui atac asupra tarii noastre tinde spre zero
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu, șeful MApN, a făcut o serie de declarații despre criza din estul Europei, acolo unde un atac al Rusiei asupra Ucrainei pare iminent.

Ministrul liniștește populația și spune că un război pe teritoriul României este, în acest moment, exclus, aşa cum o arată toate analizele NATO. Cât privește probabilitatea unui atac asupra ţării noastre, un astfel de scenariu ”tinde spre zero”.

ADVERTISEMENT

Ministrul apărării, Vasile Dîncu: E exclus un război pe teritoriul României

Ministrul apărării admite că informațiile din ultimele zile arată că există o agravare a situației și că dislocările de trupe și material duc la concluzia că este posibilă o invazie a trupelor Federației Ruse în Ucraina.

”Toate informațiile care există din ultimele zile, de astăzi chiar, arată că, din contră, avem o agravare a situației și dislocările de trupe și material duc la concluzia că este posibilă o invazie a trupelor Federației Ruse.

ADVERTISEMENT

Deci, situația este una de gravitate maximă în această zonă, dacă la un moment dat se spunea că nu sunt iminente atacurile, astăzi toate datele din teren arată că am putea să vorbim despre o iminență în aceste zile a unui război”, a spus miercuri seara Vasile Dîncu, la TVR 1.

Vasile Dîncu dezvăluie că România și aliații din NATO au efectuat mai multe analize în acest context, iar șansele să fim afectați de un posibil conflict militar din est sunt minime.

ADVERTISEMENT

”În principiu, toate analizele pe care le face NATO şi le facem şi noi împreună cu aliaţii noştri din NATO spun că în acest moment e exclus un război pe teritoriul României, pentru că e exclus un conflict militar între NATO şi Rusia”, a mai declarat oficialul MApN.

Întrebat care sunt șansele, pe o scară de la 1 la 10, ca România să fie atacată de Rusia, Dîncu a răspuns că probabilitatea ”tinde spre zero în acest moment: 0,1, aproape de 1”.

ADVERTISEMENT

Ce consecințe ar avea pentru România izbucnirea unui război între Rusia și Ucraina

Un război Rusia – Ucraina nu va afecta România din punct de vedere al integrității teritoriale sau a siguranței cetățenilor, însă ar putea exista alte tipuri de consecințe.

”Sunt alte consecinţe ale unui război în zonă care pot însemna suferinţă şi pierderi şi în România, dar nu pierderi de vieţi omeneşti. Pierderi în ceea ce priveşte resursele de energie, noroc că nu suntem dependenţi 100% de Rusia, cum sunt alte ţări, sau nici într-un procent atât de mare.

Poate fi bulversată activitatea băncilor datorită blocajului şi poate fi afectat comerţul, de exemplu, cu Rusia. Există şi comerţ românesc în Rusia. Nu este atât de mare, nu avem relaţiile atât de extinse cu Rusia, dar există.

Poate fi bulversată, de exemplu, prin războiul electronic, activitatea unor instituţii, pentru că în domeniul acesta, al războiului electronic, nu poţi opri la graniţă atacurile de genul acesta. (…) Dar acestea nu sunt consecinţe care ar putea să pună viaţa oamenilor în pericol”, a mai adăugat Dîncu.

ADVERTISEMENT