News

Vasile Dîncu anunță că România și aliații NATO sunt pregătiți pentru orice situație: ”Se face un plan defensiv”

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, anunță că România și aliații din NATO sunt pregătiți de orice scenariu în contextul crizei Rusia-Ucraina, iar un plan defensiv este pus la punct.
10.02.2022 | 21:20
Vasile Dincu anunta ca Romania si aliatii NATO sunt pregatiti pentru orice situatie Se face un plan defensiv
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu, șeful MApN, a oferit informații despre planurile pe care le pun la punct România și aliații din NATO în contextul crizei extrem de grave pe plan geostrategic din zona de est a Europei.

Ministrul dă asigurări că România este pregătită pentru orice situație. Oficialul dezvăluie că la nivelul NATO ”se face un plan defensiv pentru a ne asigura chiar de ceea ce este mai rău”.

ADVERTISEMENT

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, vorbește despre prezența trupelor SUA în România

În ceea ce privește prezența trupelor SUA în țara noastră, Vasile Dîncu spune că acest aspect este o dovadă că țara noastră ocupă un loc important în arhitectura regională a NATO.

”În primul rând, arată un lucru care este foarte sugestiv, faptul că în arhitectura regională a NATO, România ocupă un loc foarte important.

ADVERTISEMENT

Este un furnizor de securitate, îndeplineşte toate condiţiile NATO pentru ca să fie şi să devină un important furnizor de securitate, astfel încât NATO se poate baza pe noi, pe tipul de organizare, pe faptul că putem organiza aplicaţii la cel mai înalt nivel. Vor face aplicaţii comune, vor verifica nivelul de interoperabilitate cu structurile naţionale, vor ridica mult nivelul de instruire care există în acest moment.

Sigur că arată şi un răspuns foarte clar din partea NATO, că ţările care sunt în NATO din flancul estic nu sunt părăsite, aşa cum vrea să arate propaganda Federaţiei Ruse şi că există un răspuns integrat, un răspuns la care participă întreaga alianţă, evident defensiv în acest moment, dar există un răspuns foarte serios”, spune Vasile Dîncu la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Dîncu: ”La nivelul NATO se face un plan defensiv”

Oficialul MApN spune că, în ciuda situației tensionate din est, România încă nu a ridicat nivelul de alertă al unităților din Armată.

Pe de altă parte, dată fiind situația gravă, cu o Rusie gata oricând de o acțiune militară în Ucraina, România și NATO pun la cale un plan defensiv ”pentru a ne asigura chiar de ceea ce este mai rău”, spune Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

”În acest moment, România nu a ridicat nivelul de alertă al unităţilor din Armata României. Şi nici NATO. Deci, în urma prelucrării informaţiilor pe care le avem, a datelor referitoare la factorii de risc şi ameninţării interne sau externe care pot afecta securitatea naţională din perspectivă miliară, noi nu am ridicat nivelul de alertă.

Problema este însă că, în orice situaţie de genul acesta, în care există o posibilitate ca să fie atacat un vecin al României, deci în vecinătatea flancului estic, atunci evident că la nivelul NATO se face un plan defensiv pentru a ne asigura chiar de ceea ce este mai rău”, spune ministrul.

România trebuie să se pregătească de efectele secundare ale unui posibil război în est

Vasile Dîncu reiterează ideea că România și NATO nu se vor implica într-un conflict militar din est. În schimb, autoritățile se pregătesc de efectele unei astfel de situații, precum ar fi posibilitatea de a primi refugiați.

”Este clar aproape şi există puţine şanse pentru participarea la o conflagraţie de tip armat. Problema este însă dacă Federaţia Rusă atacă Ucraina sau ocupă părţi din statul vecin, atunci sunt şi alte situaţii cu efecte secundare, pagube colaterale în ţările vecine.

Pot să fie migraţii, refugiaţi din calea războiului. Putem avea şi alte situaţii, efecte ale războiului electronic, ale războiului hybrid exisă, continuă şi nu se opreşte la graniţă, deci suntem pregătiţi pentru orice situaţie şi este şi o foarte bună situaţie pentru a face exericiţii interarme şi interaliate”, a mai declarat Vasile Dîncu la postul de știri.

ADVERTISEMENT