News

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, liniștește populația: ”România nu intră în război nici dacă Rusia invadează Ucraina”. Ce spune despre stagiul militar obligatoriu

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a vorbit duminică despre situația tensionată din estul Europei. Acesta spune că România nu intră în război nici dacă Rusia va invada Ucraina.
30.01.2022 | 13:57
Ministrul apararii Vasile Dincu linisteste populatia Romania nu intra in razboi nici daca Rusia invadeaza Ucraina Ce spune despre stagiul militar obligatoriu
ADVERTISEMENT

Un conflict în estul Europei între Rusia și Ucraina este cea mai mare temere a debutului de an 2022 în lume.

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a transmis un mesaj pentru populație în care anunță că România nu va intra în război în niciun un caz, nici măcar în situația în care Rusia își va invada vecinii.

ADVERTISEMENT

În acest context, oficialul MApN a mai spus că tinerii din țară nu ar trebui să se teamă că vor fi încorporați.

România nu intră în război nici dacă Rusia invadează Ucraina, anunță ministrul apărării, Vasile Dîncu

Vasile Dîncu a explicat postura în care se află România în acest context al conflictului din estul Europei.

ADVERTISEMENT

Conform oficialului, ca membră NATO, țara noastră nu este în situația de a intra în război nici în cel mai prost scenariu, cel în care Rusia ar invada Ucraina.  Explicația este simplă: vecinii noștri nu sunt membri NATO.

”Nu ar trebui să fiți îngrijorați deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem, Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Pentru că, a spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibila intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO, aşa funcţionează solidaritatea NATO.

Ucraina nu este, încearcă să devină membră NATO, dar nu are, încă, acest statut”, a declarat Vasile Dîncu duminică, la Prima TV, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

România nu va introduce stagiul militar obligatoriu. Va fi lansat stagiul militar voluntar

Conform șefului MApN, reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu este deloc analizat de autorități.

”În niciun caz, aceasta nu este o opţiune (n.r. reintroducerea serviciului militar obligatoriu) pentru noi în acest moment. Se discută, am discutat-o în zona comisiei de apărare din Parlament, unde mi-au pus această problemă parlamentarii noştri, mi-au pus-o şi alţi rezervişti, de exemplu în întâlnirile mele cu rezerviştii mi-au spus că ar fi necesar, din nou, să se ajungă la asta.

Însă, în acest moment, nici din punct de vedere economic şi nici din punct de vedere al nevoilor noastre nu este o opţiune pentru o decizie de genul acesta, de aceea vă spuneam că avem variante de altfel.

Acest stagiu militar obligatoriu ar trebui să însemne un buget mult mai mare al Armatei. Deja, Armata s-a schimbat foarte mult faţă de acea perioadă. Deci, în acest moment, nu avem în niciun fel o opţiune pentru serviciul militar obligatoriu”, a mai declarat Vasile Dîncu.

În schimb, în viitor, se intenționează lansarea proiectului privind stagiul militar voluntar. ”Nu am lansat-o încă, dar este un proiect de-al nostru, care mi se pare foarte interesant şi foarte frumos, stagiul militar voluntar.

Adică, avem o formulă pe care o vom lansa pentru tinerii care vor să facă un stagiu de pregătire militară şi să ştiţi că sunt mulţi. Am primit pe Facebook, după ce am vorbit despre asta, am primit sute de mesaje. Desigur, este un alt tip de armată, este o armată mai pe termen scurt, avem nevoie de specialişti” a explicat Dîncu.

ADVERTISEMENT
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Val de reacții după declarația Emmei Răducanu despre părinții ei: „Sună ca naiba!”
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e...
Uimirea unui german care a vizitat Bucureștiul: „Nu-mi vine să cred cât e de subestimat!”. Ce spune despre micii din Obor VIDEO
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară,...
Cod galben de ploi, vijelii și grindină în mai multe zone din țară, începând cu ora 12.00. Avertizarea emisă de ANM
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul...
Mihaela Borcea ajunge din nou în faţa altarului, la 12 ani de divorţul dureros de Cristi Borcea: Nu poţi trăi în păcat!
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Adrian Năstase îl îngroapă pe Coldea. A spus tot
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
Valeriu Gheorghiţă a confirmat chiar la postarea făcută de Monica Bârlădeanu!
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare...
INTERVIU | Războiul pentru controlul minților dintre Moscova și Kiev. Expertă în dezinformare din Ucraina: „Am auzit în mai multe rânduri în România narațiuni tipic rusești”
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care...
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării