News

Vasile Dîncu: Rusia a pierdut prea mult în Marea Neagră ca să mai fie o amenințare pentru NATO sau România. Un atac nuclear, improbabil

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, spune că Rusia a pierdut prea mult din punct de vedere militar, în Marea Neagră, ca să mai fie o amenințare pentru NATO sau România
19.04.2022 | 07:25
Vasile Dincu Rusia a pierdut prea mult in Marea Neagra ca sa mai fie o amenintare pentru NATO sau Romania Un atac nuclear improbabil
Vasile Dîncu: Rusia a pierdut prea mult în Marea Neagră ca să mai fie o amenințare pentru NATO sau România. Un atac nuclear, improbabil
ADVERTISEMENT

Titularul portofoliului de la Ministerul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, consideră că Federația Rusă și-a pierdut prea mult din tehnica de luptă prezentă în Marea Neagră pentru a mai reprezenta o amenințare serioasă.

Rusia a pierdut prea mult în Marea Neagră ca să mai fie o amenințare pentru NATO sau România

Nu cred că pentru zona NATO există vreo îngrijorare în Marea Neagră”, a declarat ministrul apărării, întrebat cât de periculoasă pentru România este Rusia, în condițiile acuzațiilor din partea Kremlinului că în Ucraina luptă mulți mercenari români.

ADVERTISEMENT

S-a tras de pe mare și la Mariupol, și în alte locuri. Din datele pe care le are NATO, cea mai mare parte a rachetelor pe care le aveau rușii în rezervă au fost trase în Marea Neagră. Și nu se mai produc astfel de rachete, pentru că fabrica în care erau făcute nu mai are acces la electronica necesară acestor arme din cauza sancțiunilor”, a spus Vasile Dîncu.

Nu mai există amenințarea care era la început în Marea Neagră”, ne asigură ministrul apărării, care adaugă că, totuși, „pentru viitor încercăm să contruim politici pentru ca Marea Neagră să devină o mare comercială”.

ADVERTISEMENT

Nu suntem în pericol, cu toate capabilitățile care există, pentru că acestea sunt retrase în Crimeea, după scufundarea navei amiral a Federației Ruse. Și pentru că n-au reușit să aibă un mare succes, au reușit să închidă Marea Neagră în zona de nord, a țărmului ucrainean, dar nici contra ucrainenilor n-au avut mare succes cu flota de aici”, mai spune oficialul.

În plus, a explicat Dîncu, Rusia a reușit să-și aducă nave în Marea Neagră înainte ca Turcia să închidă strâmtorile Bosfor și Dardanele, în conformitate cu prevederile Convenției de la Montreux, iar acum nu-și mai poate suplimenta forțele.

ADVERTISEMENT

Cât de probabil e un atac nuclear al Moscovei

Deținătorul portofoliului Apărării Naționale a vorbit și despre probabilitatea ca Federația Rusă să folosească armele nucleare în Ucraina sau în contextul războiului declanșat pe 24 februarie, contra unei alte țări, inclusiv a unui membru NATO.

A folosi arme nucleare e un pericol pentru toată lumea, așa ceva poate declanșa un al treilea război modnial, ceea ce ar putea duce la distrugerea lumii”, a spus Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Cred că propaganda rusă folosește această amenințare pentru a opri Ucraina, pentru a o descuraja să se apere și a o obliga să se predea, precum și pentru a convinge lumea să nu o mai ajute. Dar nu cred că acest lucru se va întâmpla”, a încheiat ministrul.

ADVERTISEMENT