News

Vasile Dîncu: “Rusia nu a răspuns până acum solicitării de a vizita scutul de la Deveselu”

Vasile Dîncu a transmis că Rusia nu a răspuns până acum propunerii de a vizita scutul de la Deveselu. Ministrul apărării susține că Moscova este întotdeauna surprinzătoare în reacţii.
30.01.2022 | 16:19
Vasile Dincu Rusia nu a raspuns pana acum solicitarii de a vizita scutul de la Deveselu
ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu a explicat cum crede că va reacţiona Rusia la invitaţia SUA de a vizita baza de la Deveselu. Cererea americailor a fost înaintată pentru a convinge Kremlinul că scutul este defensiv şi nu ofensiv.

În timpul emisiunii ”Insider Politic”, de la Prima TV, Ministrul Apărării a precizat că ”Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu: ”Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii”

Vasile Dîncu a explicat că SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere.

În inițiativă țărilor occidentale se regăsește propunerea reciprocității și transparenței.

ADVERTISEMENT

“Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile.

SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere. Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO,  acela al transparenţei şi sigur că asta o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat Vasile Dîncu, la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Ministrul Apărării nu crede că Rusia va accepta reciprocitatea pentru că astfel ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze.

 “Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici.

ADVERTISEMENT

Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu. (…) Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie”, a afirmat Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu: România nu va intra în război

În cadrul aceleiași emisiuni, ministrul Apărării susține că țara noastră nu este în situația de a intra în război nici în cel mai prost scenariu, cel în care Rusia ar invada Ucraina.

”Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc şi vreau să vă aduc câteva argumente foarte pragmatice, în primul rând pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment nu este situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care, să zicem, Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina”, a precizat ministrul Apărării.

ADVERTISEMENT