Sporturi

Vasile Puşcaşu, ultimul campion olimpic al României la lupte! A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice

10.05.2021 | 20:19
Vasile Puscasu ultimul campion olimpic al Romaniei la lupte A participat la trei editii ale Jocurilor Olimpice
Vasile Puşcaşu, ultimul campion olimpic al României la lupte! A participat la trei ediţii ale Jocurilor Olimpice. Sursa foto: Cosr
ADVERTISEMENT

Vasile Puşcaşu este ultimul campion olimpic al României în proba de lupte. A cunoscut gloria supremă la Seul, în 1988, însă a concurat şi la Los Angeles şi la Moscova, reuşind să câştige încă un bronz în 1984. 

În episodul 65 al seriei “Olimpicii României” rememorăm performanţele obţinute de Vasile Puşcaşu, unul din “greii” României în proba de lupte, şi la propriu, şi la figurat. În carieră, a reuşit să obţină 8 medalii în competiţiile majore.

ADVERTISEMENT

Vasile Puşcaşu, ultimul campion olimpic al României la lupte!

Vasile Puşcaşu s-a născut pe 22 noiembrie 1957 în comuna Bârsăneşti, din judeţul Bacău. A fost rapid înregimentat de clubul CSA Steaua, unde a practicat luptele libere la categoria 100 de kilograme.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice la care a participat a fost la Moscova, în 1980. Avea 23 de ani şi a încheiat competiţia pe locul 6. Aurul olimpic a fost câştigat de Ilya Mate, din URSS, podiumul fiind completat de Slavcho Chervenkov (Bulgaria) şi Július Strnisko (Cehia).

ADVERTISEMENT

Bronz în proba olimpică de la Los Angeles! A câştigat aurul patru ani mai târziu

Patru ani mai târziu, la Los Angeles, Vasile Puşcaşu a reuşit podiumul. În meciul pentru bronz l-a învins pe turcul Hayri Sezgin. Campion olimpic a devenit americanul Lou Banach, care l-a învins în finală pe Joseph Atiyeh.

La Jocurile Olimpice de la Seul, Vasile Puşcaşu a câştigat aurul olimpic. A dominat faza grupelor, iar în meciul pentru medalia de aur l-a învins fără drept de apel pe rusul Leri Khabelov. Bronzul a fost câştigat de William Scherr din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Vasile Puşcaşu a dominat luptele pe plan intern: 12 centuri de campion naţional

Fostul luptător mai are în palmares 12 centuri de campion naţional. La Campionatele Mondiale a câştigat argintul în 1987 la Clermont-Ferrand, având şi două distincţii de bronz în 1979 şi 1977.

La Campionatele Europene, Vasile Puşcaşu a câştigat argintul la Veliko Tarnovo în 1987 şi are alte două locuri trei la Sofia (1978) şi Bucureşti (1979).

ADVERTISEMENT

După ce s-a retras, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost oferit Ordinul naţional “Pentru Merit” în grad de cavaler.

  • 63 de ani are Vasile Puşcaşu
  • 100 de kg era limita categoriei în care a concurat sportivul

 

ADVERTISEMENT