Sport

Vasile Stângă cere demisia conducerii FRH: „Dedu are scaunul lipit cu prenadez! Să plece cu toată gaşca!” Exclusiv

26.03.2021 | 12:09
Vasile Stanga cere demisia conducerii FRH Dedu are scaunul lipit cu prenadez Sa plece cu toata gasca Exclusiv
Vasile Stângă cere demisia conducerii FRH: „Dedu are scaunul lipit cu prenadez! Să plece cu toată gaşca!” Exclusiv
ADVERTISEMENT

Vasile Stângă, fostul mare handbalist al României de „bronz” olimpic în 1980 (Moscova) și în 1984 (Los Angeles), a făcut o radiografie dură a handbalului românesc pentru FANATIK după săptămâna de coşmar a echipelor naţionale, și la masculin, și la feminin.

Handbalul românesc trece printr-una dintre cele mai grave crize din istoria sa. Naţionala feminină a ratat calificarea la Jocurile Olimpice după un turneu şters la Podgorica. Băieţii s-au făcut de râs împotriva celor din Kosovo şi au dat cu piciorul unei şanse uriaşe de a se întoarce la Euro după 25 de ani.

ADVERTISEMENT

Vasile Stângă, unul dintre cei mai mari handbalişti pe care i-a avut România, a acordat un interviu tăios pentru FANATIK în care radiografiază situaţia actuală a handbalului românesc. Legendarul handbalist îl consideră pe Alexandru Dedu, preşedintele FRH, principalul vinovat pentru situaţia dezastruoasă a handbalului românesc şi îi cere în mod public demisia.

Vasile Stângă: „Domnul Dedu are scaunul lipit cu prenadez! Să plece cu toată gaşca lui”

Domnule Stângă, aveaţi speranţe înainte de acest turneu preolimpic sau ultimele rezultate anunţau cumva acest rezultat?

ADVERTISEMENT

– Știam că lucrurile scârțâie destul de tare. Era clar că vom avea mari probleme după ultimele rezultate ale echipei naționale. După ce a bătut Muntenegru pe Norvegia mi-am pierdut orice speranță. Asta e situația. Semnalul de alarmă s-a tras mai de mult. Nu s-a schimbat nimic. Doar antrenorii, care au venit pe bandă rulantă. A fost o bulibășeală continuă și rezultatele au fost pe măsură. Noi, oamenii din fenomen, am tras un semnal de alarmă și am avertizat să nu cumva să ajungă și fetele ca băieții. Să ne chinuim să obținem calificări. Să dea Dumnezeu să nu ne chinuim să fim la Euro sau la Mondiale. La băieți suntem departe rău de tot. Sper să nu fim așa și la fete.

Ce trebuie să se întâmple după acest turneu ca să ne revenim?

– Așteptăm ca președintele Federației și toată gașca lui să își dea demisia. Să facă o analiză și să plece. În toți acești ani în care a fost la președinția Federației s-a mers din rău în mai rău. Nu s-a făcut absolut nimic, la niciun nivel. Domnul Dedu are scaunul lipit cu prenadez. E foarte greu să fie ca în alte ţări. După rezultatele slabe își dau unii demisia. Așa ar trebui și aici în frunte cu el, cu Consiliul de Administrație și toată gaşca lui de votanți. S-au mărit salariile, primele, indemnizațiile și protocoalele. Asta s-a făcut în plus față de anii precedenți.

ADVERTISEMENT

Vasile Stângă, analiză dură a naționalei feminine de handbal: „Ce să vă spun, ne-a eliminat o echipă de rezerve”

Cristina Neagu a fost implicată în 75% dintre golurile României. Foarte mult pentru un sport de echipă…

– Totuși, degeaba dă Neagu o grămadă de goluri dacă echipa pierde. Handbalul este un sport de echipă. Toate jucătoarele trebuie să își aducă contribuția, efortul. Din păcate nu avem jucătoare de nivelul Cristinei Neagu, în afară de pivot, de Crina Pintea. Nimeni nu s-a ridicat la valoarea de a participa la Jocurile Olimpice. Am stat și am făcut o comparație. Că ne-a eliminat Muntenegru. O echipă de la care majoritatea jucătoarelor sunt rezerve la echipa de club.

ADVERTISEMENT

Post pe post am putea spune că ar fi trebuit să avem un plus de valoare, nu?

– Muntenegrencele au avut o coordonatoare de joc, Itana Grbic, care a fost rezervă pe extremă stângă la CSM București, interul stânga Djurdina Jaukovic este rezervă la Brest, face doar faza de apărare, portarul Ljubica Nenezić e rezervă la Dunărea Brăila, interul dreapta Andrea Klikovac e rezervă la CSM București… Ce să vă spun, ne-a eliminat o echipă de rezerve. Doar extreme poți să spui că au cât de cât. Şi pe ele le-am avut la CSM. Dar Muntenegru m-a impresionat prin modul de abordare al meciului cu Norvegia. Răutate, atitudine. Asta a fost atuul lor.

„Dacă nu este Cristina Neagu, suntem o echipă de mila Europei”

Noi nu am avut aşa ceva?

– Noi, din păcate, nu ştim să ne apărăm. Luăm eliminări foarte uşor, facem faulturi de grădiniţă. Nu se poate la un nivel aşa mare să iei două minute eliminare pentru trageri de tricou sau împingerea jucătorului care aruncă la poartă. Astea se ştiu. Scrie în regulament. Sau lovitură la faţă, vezi Pintea, să îi dea cartonaş roşu. Toate adunate la un loc ne demonstrează că suntem o echipă care stăm în Cristina Neagu. Dacă nu este ea, suntem o echipă de mila Europei. Fără ea nici la Euro sau la Mondiale poate nu ne calificăm.

Cristina Georgiana Neagu in meciul de handbal feminin dintre Norvegia si Romania, din cadrul Turneului Preolimpic, disputat la Centrul Sportiv Moraca din Podgorica-Muntenegru, sambata 20 martie 2021. © FOTO:Sorin Pana/SPORT PICTURES

Selecţia jucătoarelor cum vi s-a părut?

– Nu se poate ca la echipa naţională a României să nu ai inter dreapta stângaci. Sunt de vină antrenorii care nu au propus. Altfel este jocul când ai un inter dreapta stângaci şi un inter dreapta dreptaci. A fost o improvizaţie. Am jucat fără inter dreapta, Cristina Laslo este centru.

„Noi, oamenii din fenomen, am tras un semnal de alarmă și am avertizat să nu cumva să ajungă și fetele ca băieții. Să ne chinuim să obținem calificări. Nu s-a schimbat nimic” – Vasile Stângă

Vasile Stângă cere o schimbare totală a Federației: „Dacă rămânem după Dedu… Ce mandat să mai aibă? Să ne ducă în urna a cincea valorică? Ce să mai facă?”

Am ratat calificarea şi toată lumea vorbeşte despre o schimbare de strategie. Să o luăm de la zero…

– În primul rând, ar trebui schimbată toată conducerea Federaţiei şi Consiliul de Administraţie. Să vină o nouă conducere, cu o nouă strategie, cu idei noi. Dacă rămânem după Dedu… Ce mandat să mai aibă? Să ne ducă în urna a cincea valorică? Ce să mai facă?

A fost o săptămână sumbră pentru echipa naţională. La masculin am suferit o mare umilinţă împotriva celor din Kosovo…

– Meciul cu Kosovo a fost o ruşine. Să zici că antrenorul a avut o parte de vină… dar jucătorii trebuie să se respecte. Nu jucam împotriva Franţei, campioana mondială. S-a văzut o lipsă totală de interes, parcă nu au vrut să joace. A fost un vis urât.

„Salariile sunt invers proporţionale cu valoarea jucătorilor. De aia mulţi jucători nu se duc «afară»”

Ne-am fi calificat la Euro cu două victorii împotriva celor din Kosovo, care nu sunt vreo forţă…

– Aveam şansa de a ne califica la un turneu final după 25 de ani de pauză. Măcar motivaţia asta să o fi avut. Dacă nici asta nu te mai motivează, ce o face? Sunt unii jucători care refuză naţionala. Aşa ceva nu se întâmpla pe vremea mea niciodată. Echipa naţională era vârful. Toţi jucătorii se luptau să ajungă acolo. Acum îşi spun de ce să mai vină şi să se chinuie de pomană…

Cristian Stelian Fenici, Valon Dedaj si Kastriot Jupa in meciul de handbal masculin dintre Romania si Kosovo, contand pentru Preliminariile CE 2022, desfasurat fara spectatori in Sala Ion Kunst Ghermanescu-Polivalenta din Bucuresti, duminica 14 martie 2021. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Nu vi se pare că salariile din Liga Naţională sunt cam mari pentru ce joacă handbaliştii la naţională? Este valabil şi la feminin…

– Salariile sunt invers proporţionale cu valoarea jucătorilor. De aia mulţi jucători nu se duc „afară”. Ei nu iau salariile astea „afară”. Exclus. Mai mult de un an jucătorii noştri nu joacă pe „afară”. Grigoraş e acum prin Franţa şi Racoţea, care cred că o să moară speranţă. Cei din Liga Naţională sunt plătiţi prea mult pentru ceea ce fac. Am văzut şi meciul de Cupa EHF al celor de la Minaur. Au început şi ciprioţii să ne bată. Băimărenii jucau un handbal de o sută de ani, dansau pe teren. Nu se vedea rapiditate. Joci „acasă”, hai să dai goluri. Dar noi nu mai dăm goluri pe contraatac şi faza a doua.

„Sunt unii jucători care refuză naţionala. Aşa ceva nu se întâmpla pe vremea mea niciodată. Echipa naţională era vârful. Acum îşi spun de ce să mai vină şi să se chinuie de pomană”Vasile Stângă

„Noi am rămas cu aceleaşi metode de acum o sută de ani”

Că spuneţi de contraatac, cu Norvegia şi Muntenegru n-am dat niciun gol pe contră…

– Nu se poate să joci fără faza a doua şi contraatac. Norvegia te bate numai cu asta. Aici trebuie să schimbăm la nivel naţional. Pasarea mingii, faza a doua, contraatac, nu mai zic de apărare. Pe defensivă suntem foarte slabi.

Nici la juniori lucrurile nu stau bine. Şi acolo suferim mult. Ce trebuie să se întâmple ca să avem măcar o speranţă că generaţiile din urmă vor confirma?

– Părerea mea este că de vină este lipsa strategiei la nivel naţional la copii şi juniori. În primul rând asta nu avem şi ar trebui construită repede. Să jucăm un handbal uniform. Să ştii să faci o depăşire unu contra unu, să ducem contraatac şi faza a doua. Asta se face azi în handbal. Noi am rămas cu aceleaşi metode de acum o sută de ani.

„Ce a făcut CSM-ul cu Bianca Bazaliu? Că îl iau acum şi pe Adi Vasile la judecat…”

Selecţionerul Adi Vasile spunea că ar trebui să cultivăm jucătorul român de handbal, să se lucreze mai bine pe intervalul de vârstă 15-19 ani. Ce părere aveţi?

– CSM Bucureşti a avut-o în curte pe Bianca Bazaliu, cel mai bun inter stânga de la Mondialele de tineret. Ce a făcut CSM-ul? Că îl iau acum şi pe Adi Vasile la judecat… A dat-o împrumut pe la mai multe echipe şi n-a jucat deloc. Dacă vrei să faci o jucătoare, bag-o să joace cu orice risc. Ar fi bine ca fiecare formaţie să aibă echipa a doua, jucătoarele să aibă meciuri în picioare. Juniorii să aibă un campionat puternic. Trebuie revitalizat handbalul, dar nu copiat. Nu poţi să copiezi handbalul din Franţa sau Germania. Acolo şi într-un sătuc au sală de sport. Noi n-avem săli de sport în România. Nu poţi să te compari cu ei. Noi avem 5.000 de jucători de handbal şi domnul Dedu se laudă că e sport naţional. Ne minte cu lozinci de genul acesta. Sport naţional cu 5.000 de legitimaţi? Hai las-o încolo.

„Se va lăsa şi Cristina Neagu, că nu mai poate nici ea, săraca…”

Domnule Stângă, încotro ne îndreptăm?

– Mai rău de atât nu se poate. Ne-am dus şi la băieţi de mai demult, ne ducem şi la fete. Dacă se lasă Cristina Neagu… şi se va lăsa că nu mai poate nici ea, săraca… E şi ea măcinată de accidentări şi lovituri. O să ajungem la fel ca la băieţi.

Cum vedeţi naţionala României fără Neagu?

– Fără Cristina Neagu ne batem să ne calificăm la Europene şi Mondiale. De fapt nu ne batem. Ne chinuim să ne calificăm acolo.

  • 2 medalii de aur are Vasile Stângă Campionatele Mondiale Universitare cu naționala României: 1981 (Franța) și 1985 (Republica Federală Germania)
  • 1985 este anul în care Vasile Stângă a fost ales în echipa de handbal a lumii
  • 1977 este anul în care Vasile Stângă a câştigat Cupa Campionilor Europeni cu Steaua
  • 11 titluri naționale a câștigat Vasile Stângă cu Steaua, unde a jucat între 1977 și 1989
ADVERTISEMENT