Sport

Vasile Tiță, unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile! A adus prima medalie olimpică pentru România

Vasile Tiță este considerat unul dintre cei mai mari boxeri români din toate timpurile. Pugilistul a adus prima medalie olimpică pentru România la box, în 1952.
29.06.2021 | 20:30
Vasile Tita unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile A adus prima medalie olimpica pentru Romania
Vasile Tiță, unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile! A adus prima medalie olimpică pentru România
ADVERTISEMENT

În episodul 89 al seriei “Olimpicii României” ne amintim de performanțele obținute de Vasile Tiță, unul dintre cei mai importanți pugiliști români. El a câștigat prima medalie olimpică la box a României, argint la Jocurile Olimpice din 1952.

Vasile Tiță, unul dintre cei mai mari boxeri din toate timpurile! A câștigat 7 titluri naționale consecutiv

S-a născut pe data de 21 februarie 1928 la București și între 1951 și 1957 a fost de șapte ori consecutiv campion național al României la box. Pe plan internațional, cea mai mare performanță avea să o obțină în 1952.

ADVERTISEMENT

A participat la Jocurile Olimpice de la Helsinki, prima competiție majoră a carierei. Avea să ajungă până în finala turneului de box, reușind să aducă prima medalie din istoria boxului românesc la Jocurile Olimpice.

Delegația României la Helsinki 1952
Delegația României la Helsinki 1952

Parcurs excelent la prima competiție majoră a carierei! A ajuns până în finala olimpică

În prima rundă l-a învins pe William Bernard Tynan Duggan din Irlanda, iar în runda a doua a trecut în runda a doua de brazilianul Nelson de Paula Andrade. În sferturile de finală avea să vină și primul KO, cu italianul Walter Sentimenti.

ADVERTISEMENT

Vasile Tiță a continuat șirul victoriilor cu Boris Nikolov din Bulgaria, pe care l-a învins în penultimul act prin decizie unanimă. Singurul pugilist prea tare pentru Tiță a fost atunci Floyd Patterson din Statele Unite. Americanul a învins prin knockout.

Însă, boxul românesc a început să conteze atunci la Jocurile Olimpice. Vasile Tiță a adus argintul, iar tot atunci Gheorghe Fiat reușea o medalie de bronz în concursul de la categoria 61 de kilograme. Patru ani mai târziu venea primul și singurul aur olimpic românesc la JO, câștigat de Nicolae Linca.

ADVERTISEMENT
Vasile Tiță pe podiumul olimpic
Vasile Tiță pe podiumul olimpic

Floyd Patterson, prea puternic pentru Tiță: “Mai mult, oricum, nu puteam obţine. În schimb, mi-aş fi pus în pericol sănătatea”

Supranumit, “Prințul din Obor”, Vasile Tiță a povestit peste ani în “Sportul Popular” întâlnirea din finala olimpică împotriva lui Floyd Patterson, cel care avea să devină un star internațional, un star al profesioniștilor:

“Am început lupta cu prudenţă, cu teamă chiar, recunosc, dar nici Patterson nu părea dispus să rişte. Studiul durând prea mult, ni s-a dat câte un avertisment pentru lipsă de combativitate. Şi atunci a început, practic, lupta care nu a durat nici 20 de secunde.

ADVERTISEMENT

Lovit năprasnic la arcadă, am abandonat, mulţumindu-mă cu medalia de argint. Mai mult, oricum, nu puteam obţine. În schimb, mi-aş fi pus în pericol sănătatea”.

Vasile Tiță, la împlinirea vârstei de 84 de ani
Vasile Tiță, la împlinirea vârstei de 84 de ani

A luptat cu boala Alzheimer în ultimii 10 ani de viață! S-a stins în 2013

Ultimii 10 ani ai vieții au fost dificili pentru Vasile Tiță. Din 2003 a fost nevoit din nou să lupte, de această dată cu boala Alzheimer. Și a făcut-o timp de 10 ani.

Vasile Tiță s-a stins pe 24 iunie 2013 la București, la vârsta de 85 de ani.

Vasile Tiță, în ultimii ani de viață
Vasile Tiță, în ultimii ani de viață
  • 7 titluri de campion național a câștigat Vasile Tiță
  • 85 de ani a trăit Vasile Tiță
ADVERTISEMENT