News

Vaslui intră pe lista judeţelor care interzic cetăţenilor să iasă pe stradă fără mască! Galaţi şi Maramureş au luat deja decizia

05.04.2020 | 10:49
Vaslui intra pe lista judetelor care interzic cetatenilor sa iasa pe strada fara masca Galati si Maramures au luat deja decizia
ADVERTISEMENT

Cetăţenii din judeţul Vaslui vor avea obligativitatea să iasă din case doar dacă vor avea măşti de protecţie au decis membrii Consiliului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit Agerpres. Măsuri similare au fost luate de judeţele Galaţi şi Maramureş.

Vaslui intră pe lista judeţelor care interzic cetăţenilor să iasă pe stradă fără mască!

Mircea Gologan, prefectul judeţului Vaslui, a declarat că măsura va intra în vigoare începând cu data de 6 aprilie, adică luni, la fel ca şi în celelalte două judeţe care au luat această decizie.

ADVERTISEMENT

“Am decis obligativitatea utilizării de măşti sau alte mijloace de protecţie, fulare, eşarfe, pentru acoperirea zonei feţei în locurile publice şi în spaţiile comerciale. Nasul şi gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tuşesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalţi”, a declarat duminică, Mircea Gologan.

Potrivit deciziei luate de Consiliul Judeţean Vaslui, administratorii de magazine, şantiere sau alte spaţii în care populaţia are acces, dar şi cei care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile publice pot fi sacţionaţi dacă permit accesul cetăţenilor care nu sunt protejaţi.

ADVERTISEMENT

FANATIK a explicat motivele pentru care toată lumea ar trebui să poarte mască

Astfel, cetăţenii din Galaţi, Maramureş şi Vaslui vor trebui să poarte măşti dacă vor dori să iasă pe domeniul public. De altfel, FANATIK  a explicat într-un amplu material motivele pentru care toată lumea ar trebui să poarte mască de protecţie în momentul în care se află pe stradă în contextul crizei de coronavirus.

Masca de protecţie poate reprezenta prima şi, uneori, singura barieră între virus şi corpul uman. O proteină a coronavirusului acţionează îndeosebi în cavitatea nazală şi acolo virusul se poate prinde foarte bine. Având o mască de protecţie, scad şansele ca virusul să ajungă în aparatul respirator, indiferent de mască.

ADVERTISEMENT

Cele mai eficiente măşti sunt cele de tip N95, folosite îndeosebi de medici, care opresc 99% dintre particule, însă şi măştile chirurgicale sau o mască făcută în casă din material asigură o protecţie care se poate dovedi suficientă pentru a nu contracta virusul.

Astfel, experţii sunt de părere că folosirea măştilor chirurgicale la scară largă ar putea stopa răspândirea atât de rapidă a virusului COVID-19 şi se poate dovedi o măsură la fel de eficientă ca şi distanţarea socială sau spălatul mai des pe mâini.

ADVERTISEMENT