Vaticanul a intervenit, sâmbătă, în scandalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris și a subliniat că “deplânge ofensa” adusă creștinilor.
“Sfântul Scaun a fost întristat de unele scene de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris şi nu poate decât să se alăture vocilor care s-au ridicat în ultimele zile pentru a deplânge ofensa adusă multor creştini şi credincioşi din alte religii”, a transmis Vaticanul, sâmbătă, printr-un comunicat de presă.
La mai bine de o săptămână de la deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris, reprezentanții Sfântului Scaun au transmis că nu ar trebui să existe aluzii ridicole la religie, în cadrul unui eveniment de o asemenea anvergură.
“În cadrul unui eveniment prestigios în care întreaga lume se reuneşte în jurul unor valori comune, nu ar trebui să existe aluzii ridicole la religie”, a mai transmis biroul de presă de la Vatican.
Potrivit Sfântului Scaun,”libertatea de exprimare, care în mod evident nu este pusă în discuţie, are o limită atunci când vine vorba despre respectul faţă de ceilalţi”.
Reacția Vaticanului a venit la mai bine de o săptămână de la momentul artistic care a stârnit numeroase controverse în rândul creștinilor.
Foarte mulți oameni din întreaga lume au criticat aspru secvența, din data de 26 iulie, despre care s-a presupus că ar fi evocat tabloul “Cina cea de Taină” pictat de Leonardo da Vinci.
Punerea în scenă a lui Iisus Hristos cu apostolii săi săi din celebrul tablou al lui Da Vinci, alături de producătoarea și DJ-ul Barbara Butch, un simbol al comunității LGBTQ+, care a avut o coafură argintie ce arăta ca o aureolă, în timp ce era flancată de artişti travestiţi şi dansatori, a fost percepută ca o jignire adusă la adresa creștinătății.
La scurt timp, după ce creștinii din întreaga lume s-au declarat revoltați de momentul respectiv, episcopii catolici ai Franţei au afirmat că spectacolul de la JO Paris îşi bate joc de creştinism.
Ulterior, directorul artistic al ceremoniei, Thomas Jolly, a negat că scena ar fi fost inspirată de “Cina cea de Taină”, și a afirmat că ea este o aluzie la un “Festinul Zeilor”, un tablou al unui artist olandez din secolul al XVII-lea și a fost menită să celebreze diversitatea şi să aducă un omagiu ospăţului şi gastronomiei franceze.
După isteria care s-a creat la nivel mondial, organizatorii Jocurilor Olimpice de la Paris şi-au cerut scuze tuturor celor care au fost jigniţi de tablou.