News

Vaticanul mulţumeşte poporului român pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni: “Frați autentici ai aproapelui vostru”

Cardinalul Leonardo Sandri, aflat într-o vizită de câteva zile în România, a mulțumit, în numele Vaticanului, poporului nostru pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni
05.06.2022 | 19:04
Vaticanul multumeste poporului roman pentru sprijinul acordat refugiatilor ucraineni Frati autentici ai aproapelui vostru
Cardinalul Leonardo Sandri, originar din Argentina, a mulțumit românilor pentru modul în care i-au tratat pe refugiații ucraineni. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cardinalul Leonardo Sandri, Prefect al Congregaţiei pentru Bisericile Orientale, a mulţumit, duminică, la Blaj, poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor ucraineni spunând că românii s-au comportat precum bunul Samaritean.

Vaticanul mulțumește poporului român

Cardinalul Leonardo Sandri a mulțumit românilor pentru sprijinul acordat refugiaților ucraineni, subliniind că acesta este un comportament cu adevărat creștin, asemenea bunului Samaritean.

ADVERTISEMENT

„Mulţumesc, aşadar, poporului român şi vouă, pentru că fiind conştienţi de suferinţa şi de răul pe care istoria umană le poate dezlănţui v-aţi făcut apropiaţi şi primitori, fraţi şi surori autentici ai aproapelui vostru, precum bunul samarinean din Evanghelie”, a spus Cardinalul Sandri.

Acesta a vorbit și despre ororile războiului în omilia rostită la ceremonia religioasă oficiată duminică în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj.

ADVERTISEMENT

Zilele de război par să nu se mai oprească, ritmate fiind nu de ticăitul acelor ceasornicului, ci de şuieratul gloanţelor şi de explozia bombelor, cu clopote care bat în sate nu pentru a-i chema pe oameni la sărbătoarea Domnului, ci pentru a semnala pericolul sau, mai rău, pentru a anunţa moartea unui alt fiu sau a unei fiice”, a afirmat Cardinalul Sandri, potrivit Agerpres.

La fel ca Papa Francisc, fără a pomeni Rusia drept stat agresor în conflictul din Ucraina, cardinalul de la Vatican a susținut că aceste clipe amintesc de spaţiu de timp dintre miezul zilei şi ceasul al treilea din Vinerea Mare, statele lumii părând a fi învăluite într-un dens întuneric.

ADVERTISEMENT

„În locul cerului larg deschis la Înălţarea lui Isus şi în locul acelei pieţe din Ierusalim unde apostolii plini de Spiritul Cincizecimii vestesc mântuirea, ni se pare că ne aflăm în acel spaţiu de timp dintre miezul zilei şi ceasul al treilea din Vinerea Mare, în care un întuneric dens învăluie popoarele, dar mai ales inimile celor care nu văd şi nu vor să audă chemarea pentru pentru pace şi acel strigăt ‘să nu mai fie niciodată război”, a mai spus Prefectul Congregaţiei pentru Bisericile Orientale de la Vatican.

Mesaj de speranță pentru credincioși

Alături de Cardinalul Lucian Mureşan, Leonardo Sandri a concelebrat duminică Sfânta Liturghie, împreună cu episcopii greco-catolici din România, în Catedrala Arhiepiscopală Majoră “Sfânta Treime” din Blaj, la Sărbătoarea Fericiţilor Episcopi Martiri Greco-Catolici Români.

ADVERTISEMENT

Tot cu acest prilej Cardinalul Leonardo Sandri le-a spus credincioşilor că trebuie să fie convinşi „că nicio furtună umană nu are puterea de a întuneca pentru totdeauna soarele speranţei în Dumnezeu”.

Oficialul de la Vatican a amintit că bisericile creştine se pregătesc pentru celebrarea aniversării a 1.700 de ani de la Conciliul de la Niceea.

„Ne rugăm ca acest eveniment, care implică pe creştinii de toate confesiunile, să fie un moment intens înspre unitatea deplină a tuturor credincioşilor în Cristos. Şi spunem acest lucru în primul rând, aici, în România, o ţară în care creştinii ortodocşi, catolici latini şi bizantini şi comunităţile evanghelice trăiesc împreună, unii alături de alţii, suntem ucenicii aceluiaşi Isus şi lumea are nevoie de noi, ca să dăm mărturie spre speranţa la care El ne cheamă”, a mai spus Cardinalul Sandri.

Punctul final al vizitei în România a Cardinalului Sandri este participarea, duminică seara, la un moment de rugăciune în Biserica greco-catolică din cartierul Barbu Lăutaru din Blaj, lăcaş de cult dedicat comunităţii rome din oraş. Acest lăcaș a fost vizitat de Suveranul Pontif în urmă cu trei ani.

ADVERTISEMENT