News

Vaticanul, nevoit să ia decizii dificile. Protocoalele, date peste cap de deteriorarea sănătății fostului Papă Benedict

Starea de sănătate a Papei Emerit Benedict este tot mai fragilă, iar Vaticanul trebuie să decidă ce se va întâmpla după decesul acestuia.
30.12.2022 | 11:27
Vaticanul nevoit sa ia decizii dificile Protocoalele date peste cap de deteriorarea sanatatii fostului Papa Benedict
Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013 Foto: Fundația Ratzinger
ADVERTISEMENT

Deși Biserica Catolică a instituit protocoale stricte după moartea liderului său, nu este clar dacă aceleași protocoale se vor aplica și în cazul unui papă demisionar, cunoscut sub numele de Emerit.

Protocoalele Vaticanului, date peste cap de deteriorarea sănătății fostului Papă Benedict

Când Benedict al XVI-lea a demisionat în 2013, invocând vârsta înaintată, a devenit primul papă din ultimii 600 de ani care a renunțat la această funcție. Născut Joseph Ratzinger, cardinalul german a fost ales în aprilie 2005 și a decis să poarte numele de Benedict.

ADVERTISEMENT

Timp de aproape un deceniu, au existat de fapt doi papi care au trăit în imediata apropiere a Vaticanului, deoarece Benedict a rămas în grădinile Vaticanului, la mănăstirea Mater Ecclesiae, și a apărut ocazional alături de succesorul său.

“Nu am mai avut niciodată această situație în care un papă în viață să ajute la îngroparea unui papă mort”, a declarat pentru BBC istoricul catolic John McGreevy.

ADVERTISEMENT

Nici măcar Evul Mediu nu oferă un model, deoarece atunci când Grigore al XII-lea a demisionat în 1415, scopul său a fost de a pune capăt unor ani de diviziune care implicau rivali care se luptau pentru papalitate.

În mod obișnuit, atunci când un papă moare, decesul său este confirmat, iar șefii de stat străini sunt anunțați în mod informal înainte ca radio Vatican să dea vestea morții sale.

ADVERTISEMENT

Persoana care conduce Vaticanul după moartea unui papă până la alegerea altuia se numește “camerlengo”, în prezent cardinalul Kevin Farrell. Dar, deoarece Benedict nu mai este Papă, unele dintre sarcinile cardinalului ar putea să nu mai fie de actualitate.

Papa Francisc ar putea oficia funeraliile

În mod normal, camerlengo are rolul de a confirma în mod oficial moartea papei, în mod tradițional lovindu-i capul de trei ori cu un ciocănel de argint și strigându-i numele.

ADVERTISEMENT

De asemenea, el ar trebui să supravegheze distrugerea inelului de pescar al papei, sigilarea apartamentelor papale, organizarea funeraliilor și pregătirea unui conclav pentru a alege un succesor.

Întrucât Francisc este deja Papă, există o incertitudine considerabilă cu privire la ceea ce va face camerlengo.

O înmormântare papală este prezidată, de obicei, de decanul Colegiului Cardinalilor, cardinalul Giovanni Battista Re. Dar în acest caz este de așteptat ca Papa Francisc să oficieze funeraliile. Ceremonia are loc, de obicei, fie în Bazilica Sfântul Petru, fie în piața din fața acesteia.

Papa este apoi înmormântat în grota de sub bazilică.

Fiecare papă își poate decide propriile aranjamente funerare și, deși familia lui Benedict este înmormântată în Germania, biograful său, Peter Seewald, a declarat că acesta dorește să fie înmormântat în mormântul care i-a aparținut predecesorului său Ioan Paul al II-lea, înainte de a fi canonizat și mutat în altă parte a Vaticanului.

Vaticanul trebuie să scrie protocoale noi

Cel mai important ritual care urmează după moartea unui papă – alegerea unui nou papă – nu va avea loc.

Dar protocoalele exacte pe care Vaticanul le va urma nu sunt clare, deoarece Biserica Catolică nu a făcut încă publice informații.

Scriitorul Massimo Franco, care se ocupă de afacerile Vaticanului, a declarat că toate procedurile vor trebui “scrise de la zero” și că, după demisia lui Benedict al XVI-lea în 2013, Biserica Catolică nu a specificat ce se va face în cazul morții acestuia.

De asemenea, el a avertizat că o eventuală moarte a lui Benedict ar putea avea consecințe neprevăzute asupra papalității, cum ar fi normalizarea demisiei unui papă.

“Pentru unii din cadrul Bisericii Catolice, demisia lui Benedict reprezintă o circumstanță unică care nu va trebui să se mai repete niciodată. Pentru alții poate reprezenta un precedent și, prin urmare, ar putea fi repetată. Dar acest lucru rămâne un mare semn de întrebare, la fel ca tot ceea ce a înconjurat moartea și funeraliile lui Benedict al XVI-lea.”

Întrucât Benedict a fost anterior șeful de stat al Cetății Vaticanului – un oraș-stat independent înconjurat de Roma și guvernat de Papă – este posibil să aibă loc o înmormântare de stat, cu lideri străini invitați, dar chiar și acest lucru până în prezent este un teritoriu neexplorat.

ADVERTISEMENT