News

Vaticanul va avea o nouă constituție. Biserica catolică înființează Comisia pentru Protecția Minorilor

Procesul de reformare a bisericii romano-catolice continuă prin adoptarea unei noi Constituții a Vaticanului care o va înlocui pe cea instituită de Ioan Paul II în anul 1988.
19.03.2022 | 18:43
Vaticanul va avea o noua constitutie Biserica catolica infiinteaza Comisia pentru Protectia Minorilor
ADVERTISEMENT

Noua organizare și structură a curiei romane este conținută în constituția apostolică „Praedicate evangelium”, al cărei text a fost stabilit în urma unui proces care a durat nouă ani, prin consultări cu Consiliul Cardinalului, informează Catholic News Agency.

Acces la unele funcții pentru laici și femei

Una din principalele modificări este înlocuirea congregațiilor pontificale cu dicasterii, aceste putând fi conduse „de orice credincios”, în funcție de competențele sale sau de rolul respectivei dicasterii.  Acest lucru înseamnă că unele funcții de conducere vor fi deschise pentru laici, inclusiv pentru femei

ADVERTISEMENT

Prin organizarea în dicasterii este redus numărul de departamente care funcționau în cadrul administrației pontificale, dispărând cele care aveau atribuții similare cu alte departamente. Astfel, prin fuziunea a două structuri preexistente apare Dicasteria pentru Evanghelizare care va fi condusă direct de către papă.

Reacție la scandalurile de pedofilie

În cadrul Dicasteriei pentru Doctrina Credinței va fi înființată Comisia Pontificală pentru Protecția Minorilor. Noua structură apare ca urmare a izbucnirii unor scandaluri de pedofilie în rândul clericilor romano-catolici care au afectaat grav reputați bisericii în ultimii ani.

ADVERTISEMENT

Sarcina acestei comisii este „să furnizeze pontifului  roman consiliere și să propună inițiative adecvate pentru protecția minorilor și a persoanelor vulnerabile”.

Cardinalul Seán O’Malley a salutat înființarea noi structuri din cadrul bisericii. „Pentru prima dată, papa Francisc a făcut din siguranța și protecția minorilor o parte fundamentală a structurii centrale de guvernământ a bisericii, curia romană”, a spus cardinalul O’Malley, care este și arhiepiscop de Boston.

ADVERTISEMENT

Fiind o structură separată în cadrul Dicasteriei pentru Doctrina Credinței, comisia pontificală va acea acces direct la papă.

Mandate limitate pentru funcționarii Vaticanului

Pe lângă cele 16 dicasterii, Secretariatul de Stat al Vaticanului va avea puteri ample în ce privește sprijinirea activităților curente ale suveranului pontif, precum și în domeniul relațiilor cu statele și organizațiile internaționale.

ADVERTISEMENT

O altă noutate este limitarea în timp a activității în cadrul Curiei de la Roma la un mandat de cinci ani, cu posibilitatea de extindere pentru încă cinci ani. La capătul acestui termen, clericii se vor întoarce în diocezele și comunitățile de origine.

ADVERTISEMENT