Greva profesorilor a stârnit un val de reacții din partea vedetelor. De câteva zile bune, cadrele didactice au ieșit în stradă pentru a cere ceea ce li se cuvine. Profesorii au intrat deja în cea de-a doua săptămână de grevă, iar vedetele noastre au rupt tăcerea și și-au exprimat părerea în legătură cu acest subiect.
Amalia Bellantoni a vorbit deschis despre situația în care se află cadrele didactice. Fosta concurentă de la “Chefi la cuțite” a dat de pământ cu modul în care unii părinți se raportează la educația copiiilor.
“Doar atunci când România își va respecta profesorii și le se vor acorda salarii mai mari decât al unui spălător de vase din Horeca sau al unui salahor din construcții vom putea vorbi despre o națiune! Dascălii sunt stâlpii unei națiuni, sunt cei ce instruiesc viitorul acesteia! Ei sunt responsabili de însămânțarea sâmburelui de învățătură în sufletele copiilor noștri.
Însă haideți să nu confundam învățătura cu educația dată de părinți fiecare cu familia sa! Haideți să nu uităm ca ‘Sărut mâna’ ‘Te rog frumos’ și ‘Mă scuzați’ se învață acasă! Haideți să nu punem în cârca profesorilor eșecurile părinților! Nu ei sunt responsabili dacă fiii voștri fumează, se droghează sau se prostituează! Este EXCLUSIV vina noastră, a părinților!
Nu stă profesorul la ușă să verifice cum îți iese copilul îmbrăcat! Nu îi dă profesorul bani să-și pună unghii false! Nu îți miroase profesorul copilul când vine acasă să vadă dacă a fumat sau nu! Nu profesorul îi cumpără telefon mai scump decât salariul său ca să se posteze goală pe Social Media!
Amalia Bellantoni spune că părinții au o mare parte din vină. Vedeta îndeamnă părinții să petreacă mai mult timp cu copiii lor. Iar cei care comentează cu privire la ce se petrece cu profesorii au fost puși la punct.
”Nu profesorul îl duce cu mașina scumpă la școală căci cetățenii din mijloacele de transport în comun sunt prea ‘comuni’ ca să stea lângă copilul vostru! Nu profesorul îi cumpără haine de marcă ca să facă parada modei în clasă! Așa că să vă fie rușine părinților!
Aveți pretenția de la un singur om care stă în fața a 30-33 de suflete fiecare cu caracterul și educația primită de acasă să vă învețe copiii cum să se șteargă la fund! Petreceți mai mult timp cu copiii voștri. Nu-i mai abandonați pe la bunici când vă duceți în vacanțe în Tenerife și veți vedea cum vă vor iubi si respecta mai mult”, a declarat Amalia Bellantoni pentru FANATIK.
Indignată de ceea ce se întâmplă în sistemul de educație, Amalia Bellantoni le-a dat replici acide celor care le află la conducerea țării. În special atunci când vine vorba de președintele României, fost profesor de fizică, vedeta e acidă.
“Ca absolventă a Universității București- Facultatea de Limbi și Literaturi Străine la stat, fără plată, am avut posibilitatea de a preda în învățământul de stat. Vă spun sincer că sistemul nostru de învățământ este O RUȘINEEEEEE! Rușinea cea mai mare însă este a domnului Președinte al României și a primei Doamne. Care au și ei aceeași meserie, de care au uitat complet de îndată ce au ajuns în fruntea țării! Am renunțat la meseria de profesor căci salariul era de toată mizeria.
Câștigam mai bine dacă eram ospătărița la vreun restaurant și după 4 ani am plecat din țară si m-am dus în aviație. Însă paralel am continuat să-mi exersez calitățile de traducător autorizat. De franceză, germană, italiană, încercând să le insuflu și copiilor mei importanța cunoașterii mai multor limbi străine.
Nu este de acceptat ca un profesor cu ani de studiu și pedagogie și practică și capacitatea de înțelegere a copilului să aibă un salariu de râsului muncitorilor necalificați. Aceia care își înjurau profesorii pe băncile școlii.
Revin cu degetul de rușine îndreptat către toți! Repet, TOȚI Parlamentarii, Deputații, TOȚI GUVERNANȚII care plagiază și își trimit copiii prin alte țări că să le ‘ofere un viitor’.
Căci Învățământul românesc le pute. Căci dascălii noștri sunt ei mulți, dar sunt și prosti. Așa cum au acceptat atâta timp salarii de rahat pot sta în continuare tot așa!”, a mai spus fosta concurentă de la Chefi la cuțite.
Într-un strigăt disperat după ajutor, Amalia Bellantoni vorbește despre neregulile pe care le vede în învățământul românesc.
“Este incredibil de înjositor să intri în clasă și să ți se arunce cu cretă în cap și să nu poți pedepsi pruncul prost educat de părinți. Sau atunci când scoți elevul la tablă să auzi cum îți sunt aduse injurii mamei tale. Și să nu poți da nici măcar o notă mică la purtare acestui ‘derbedeu’, căci îl stresezi!
Cum să faci tu, ca profesor biologie sau anatomie când copilului îi este stimulat hormonul opus sexului său. Îți vine într-o zi fetiță în alta băiețel? Cum să faci matematică când elevul scoate imediat smart-watch-ul de 2 salarii de profesor? Și îți dă răspunsul înainte ca tu, profesorul de mate să scrii enunțul problemei la tablă?
Cum poți să cerți un elev care nu și-a făcut tema când știi ca vei fi dat în judecată de părintele său pentru rele tratamente aplicate minorului? În schimb, noi părinții snobi, ne trimitem copiii la școli private. Unde le măsurăm caloriile și energia consumată la masa de prânz.
Dar uităm că 70% din elevii din învățământul rural abia așteaptă dimineața ca să facă 10 km pe jos prin frig și ploaie. Ca să mănânce cornul și laptele dat de statul român. Căci aseară părinții lui nu au avut ce să pună pe masă! Și uite așa, trecem la fițele de la oraș la sărăcia de la sate”, a mai adăugat Amalia Bellantoni pentru FANATIK.
Vedeta a recunoscut că își trimite copiii la școală la țară, pentru a le insufla valorile tradiționale. În plus, Amalia Bellantoni a avut și cuvinte tăioase la adresa influencerilor.
“Toți influencerii, toate personajele publice, toți cei care sunt ceva mai avuți își trimit copiii la școli private căci le pute învățământul de stat. Pentru că sunt prea săraci profesorii pentru copiii lor bogați! Nu ar influența, nu ar schimba cu nimic acest sistem sărac în această Românie bogată. Ci se plâng că ai lor copii suferă de bully-ing și sunt dependenți de diverse substanțe!
Eu, Amalia Bellantoni, nici săracă, nici bogată, îmi trimit copiii la școala de la țară. Mai exact din Comuna Belciugatele, județul Călărași, unde avem și o fermă și ne gospodărim singuri. Îi trimit cu transportul rural al comunei, cu ghiozdanul nu perfect funcțional. Cu un singur pix și creion, fără pachet și cu hăinuțele uneori ușor murdare de noroiul din curte. Sau cu adidașii puțin dezlipiți de la prea mult fotbal cu copiii din sat!
De ce fac asta? Pentru că îmi respect conaționalii, pentru că îmi doresc ca ai mei copii să studieze în România. Ulterior să ducă mai departe micile afaceri pe care le avem în țărișoara mea dragă. Unde m-am întors după 20 de ani de diaspora aducând cu mine și soțul cetățean italian și întreaga lui familie din Sicilia.
Supărată de situația actuală cu greva profesorilor, Amalia Bellantoni și-a vărsat public of-ul și recunoaște că sunt multe probleme care au contribuit la această situație.
Îmi doresc ca mei copii să studieze tractoare, agronomie, medicina veterinară, să devină țărani adevărați. E plină România de avocați și ‘influențărani’ care ne influențează să ne învrăjbim între noi ca să ne apere amicul avocat. În fiecare dimineață văd copilași de toate vârstele mergând pe marginea drumul, DN-uri sau străzi comunale. Fără a cunoaște vreo regula de circulație, cu stomacul gol.
Și la fel fac și profesorii, merg pe jos ca să ofere copiilor o posibilitate de a avea un viitor mai bun. Să-i învețe să scrie, să le descopere abilitățile ascunse. Acești profesori săraci dau telefon părinților. Îi imploră să Ie dea o pauză fiilor lor de la muncile câmpului ca să poată termina măcar școala obligatorie”, a mai spus Amalia Bellantoni.
Declarațiile dure ale Amaliei Bellantoni nu s-au oprit aici. Vedeta a tăiat în carne vie și i-a îndemnat pe profesori să își ceară drepturile în continuare.
“Plecând de la principiul că fiecare muncitor este demn de salariul primit, fiecare părinte este demn de copiii educați în casă!
Deci haideți să dăm Cezarului ce este al Cezarului. Iar profesorilor români, cetățeni europeni, să le dăm salariile colegilor lor din UE de minim 3000 euro, 19 euro/oră, că tot vrem ‘o țară ca afară’.
Vrem în Schengen dar ne scuipăm profesorii în ochi. Că ei nu au dreptul la un salariu demn de importanța muncii lor. Așa ies pe sticla toate croitoriesele, coafezele și alte școli profesionale să jignească profesorii. Cei care le-au învățat să-și scrie numele pe Facebook. Când singurele orele de pedagogie făcute în viața lor au fost cu ele însele în fața oglinzii de machiaj sau a mașinii de cusut.
Așa că, dragi părinți, dacă nu vreți să mai dați bani pe meditații, susțineți și voi mărirea salariilor profesorilor! Strigați și voi ‘VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ!’ Vă susțin, stimați colegi profesori! Mergeți înainte, luptați pentru ale voastre drepturi!”, a mai declarat vedeta pentru FANATIK.
Și nu doar Amalia Bellantoni a fost cea care s-a declarat indignată de situația actuală din sistemul educațional. Lolrelai, pe numele real Ștefania Costache, a postat un mesaj impresionant pe o rețea de socializare. Favorita lui Bendeac a povestit cum în familia ei, unde ambii părinți erau cadre didactice, neajunsurile erau la ordinea zilei.
“Mama a fost învățătoare și tata profesor! Ambii au atins cel mai înalt grad in meseria lor si ambii au prins pensia cu credite la bănci pe care am reușit să le închid eu făcând tiktok! Nu știu dacă realizați cât de absurdă și tristă este fraza asta!
Părinții mei, care au educat sute de copii, au murit săraci și datori la bănci după o carieră de succes! Da, e admirabil că au studiat toată viața și niciunul nu s-a oprit până nu a atins nivelul maxim în carieră.
Pentru a îmi cumpăra primul telefon când am împlinit 14 ani, părinții mei intelectuali, și-au amanetat verighetele. La bănci erau deja datori vânduți pentru un apartament cu 2 camere, nu vreo vilă sau casă de vacanță! Cel mai des lucru auzit de la părinții mei era ‘Nu avem bani’.
Lolrelai recunoaște că în copilărie nu credea că părinții ei nu au suficiente resurse financiare. Fiind profesori respectați, vedeta credea că este mințită.
Cel mai trist lucru era că nu mă mințeau, chiar dacă așa credeam. Eram singurul lor copil și nu puteam crede că niște profesori, pe care toată lumea îi respectă, chiar sunt săraci. Îmi dădea cu virgulă cum ei, care clar au învățat bine și îi învață și pe alții de bine, sunt săraci totuși. Am subliniat că eram singurul copil. Dacă părinții mei profesori ar fi avut doi copii, probabil nici mâncarea nu ne ajungea din salariul lor!
Ca să înțelegeți și că nu doar ai mei aveau salariul mic. Să știți că toți profesorii și învățătorii, pe lângă ratele la bănci, mai aveau și rate la Sindicat. Există mai multe Sindicate în învățământ unde se împrumută profesorii de nevoie.
Pe lângă asta mai aveau o chestie numită cerc. Cerc în care puneau mai mulți profesori lunar câte 100 de lei și când le venea rândul luau 1000 de lei. Practic, luau tot banii lor, dar luau mai mulți odată ca să înțeleagă ceva din ei”, a scris Lolrelai pe pagina ei de Facebook.
Lolrelai a tras un semnal de alarmă prin postarea sa. Un strigăt de ajutor virtual, pentru ca profesorii să nu mai aibă aceeași soartă pe care au avut-o părinții ei.
“Când a murit mama, în 2020, mai mulți părinți ai căror copiii i-a îndrumat în viață mi-au scris public pe Facebook. Să mă ajute cu bani, pentru că știau că mama nu avea. La fel a fost și la moartea tatălui meu.
Părinții mei s-au împrumutat și au trăit toată viața de pe o lună pe alta. Mi s-a confirmat asta când în prima lună în care nu au mai fost, datoriile mi-au revenit, prin moștenire.
Verighetele tot eu le-am scos de la amanet și creditele la bancă tot eu le-am închis, că moartea nu te scutește de datorii.
Practic au muncit o viață întreagă în învățământ pentru a lăsa singurului lor copil niște datorii și un apartament mic. Care fără o renovare nu putea fi folosit.
Mi-a luat 3 ani de tiktok și ‘cerut trandafiri’. Alături de niște agramați care nu știu acordul între subiect și predicat, pentru a face ce nu ar fi reușit profesorii mei dragi în 20 de ani.
Nu-mi dau seama dacă realizați că un incult câștigă intr-o zi cât un profesor de stat într-o lună. Iar când săracii ies în stradă că vor un salariu decent, sunt judecați și umiliți de conducătorii bogați ai țării!
Profesorii nu cer că n-au ce face, ci pentru că nu au! Chiar nu au! Mama a fost în stradă la fiecare grevă! Acum, când ea nu mai e, încerc să o ajut să lupte prin mine de dincolo de mormânt.
Vă rog din suflet ajutați-mă să schimb ceva, chiar dacă nu pentru ai mei, măcar pentru ai voștri!”, a mai scris Lolrelai pe pagina ei de Facebook.