News

Veniturile viitorilor pensionari din România, afectate de o greșeală la Pilonul II. Anunțul ministrului Turcan

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că veniturile viitorilor pensionari din România sunt afectate de o greșeală la Pilonul II.
14.10.2021 | 07:59
Veniturile viitorilor pensionari din Romania afectate de o greseala la Pilonul II Anuntul ministrului Turcan
ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, atrage atenția asupra unei greșeli majore care s-a comis în urmă cu câțiva ani la Pilonul II de pensii.

Oficialul Executivului atrage atenția asupra faptului că acest pilon privat are o importanță egală cu cel de stat.

ADVERTISEMENT

În opinia Ralucăi Turcan, măsura reducerii la 3,75% a cotei de contribuție la fondul de pensii administrat privat a fost greşită. Prin această decizie sunt afectate veniturile viitorilor pensionari.

Raluca Turcan spune că veniturile viitorilor pensionari din România sunt afectate de o greșeală la Pilonul II

Prezentă miercuri la o întâlnire cu reprezentanții conducerii ASF, președintele Nicu Marcu și vicepreședintele Daniel Armeanu, Raluca Turcan anunță că printre temele discuției a fost întărirea Pilonului II de pensii în contextul obiectivelor asumate de Guvern în PNRR.

ADVERTISEMENT

După eveniment, oficialul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a prezentat o parte dintre concluziile întrevederii.

Turcan subliniază importanța Pilonului II și atrage atenția asupra faptului că reducerea cotei de contribuție de la 5,1% la 3,75% luată de Guvern în 2017 este de natură să afecteze veniturile cetățenilor.

ADVERTISEMENT

”Ca ministru al Muncii am modificat şi completat modelul-cadru al contractului individual de muncă, prin care angajatorii trebuie să informeze angajaţii cu privire la obligaţia de a adera la un fond de pensii administrat privat.

Ca om politic şi ca ministru al Muncii, am insistat permanent că Pilonul II de pensii este la fel de important ca cel de stat.

ADVERTISEMENT

Într-o ţară cu un sistem de pensii apăsat de raportul mare pensionari-angajaţi şi confruntat cu perspectiva declinului demografic, Pilonul II oferă posibilitatea unei pensii suplimentare pe lângă pensia sistemului public.

Măsura reducerii, de la 1 ianuarie 2018, a cotei de contribuţie la fondul de pensii administrate privat, de la 5,1% la 3,75% prin OUG nr. 82/2017, a fost greşită şi afectează veniturile actualilor şi viitorilor pensionari”, a precizat Raluca Turcan.

Ce modificări vor aduce reformele sistemului de pensii

În postarea sa din mediul online, ministrul Turcan mai spune că, în cadrul reformei sistemului public de pensii, vor exista o serie de modificări care vizează cadrul de reglementare. Acestea sunt cuprinse în PNRR și au termen de implementare trimestrul 1 din 2022.

Ele vizează  sustenabilitatea fiscală a Pilonului II, digitalizarea funcționării sistemului de pensii private și reglementarea viitoarelor ajustări ale regimului de investiții.

Această măsură din urmă ”îi încurajează pe administratorii de pensii să își diversifice corespunzător portofoliile pentru un randament al investițiilor ajustat la risc echitabil”, anunță ministrul.

ADVERTISEMENT