News

Ventilator creat de români cu 2.000 de lei: ”Trebuie să rezolvăm probleme cât mai rapid”

13.04.2020 | 09:15
Ventilator creat de romani cu 2000 de lei Trebuie sa rezolvam probleme cat mai rapid
ADVERTISEMENT

O echipă de antreprenori și voluntari din Galați au luat exemplu de la tehnicienii din Italia și au creat primul aparat de ventilație folosite de pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. Tinerii așteaptă omologarea din partea autorităților pentru a putea rezolva cât mai repede situația cu care se confruntă țara noastră.

Ventilator mecanic, creat de câțiva gălățeni

Mai mulți antreprenori și voluntari din Galați au dezvoltat un ventilator mecanic folosit de bolnavii care au dificultăți respiratorii din cauza COVID-19. Inițiatorii proiectului speră ca aparatele de ventilație să fie omologate cât mai repede de autoritățile în cauză pentru a ajuta cât mai repede oamenii care se confruntă cu această situație.

ADVERTISEMENT

Inițiatorul proiectului, Alexandru Gradea, a declarat că schițele au fost inspirate de la o echipă de tehnicieni din Italia care realizează astfel de piese cu ajutorul imprimantelor 3D. Scopul acestui ventilator mecanic în totalitate românesc este rezolvarea problemei în ceea ce privește lipsa echipamentului de respirat pentru bolnavii care sunt diagnosticați pozitiv la testul cu coronavirus.

„Scopul nostru este să avem cât mai multe companii sau firme care pot produce acest tip de echipament, să învețe, să vadă despre ce e vorba și eventual să-și producă prototipurile lor, pentru ca în felul astă să rezolvăm problema cu aceste echipamente pentru respirat cât mai repede”, a spus Gradea, potrivit stirileprotv.ro.

ADVERTISEMENT

Costul prototipului se ridică la suma de 2.000 de lei

De asemenea, inițiatorul proiectului a mai precizat că prețul materialelor folosite la prototipul aparatului de ventilație se ridică în jurul valorii de 2.000 de lei, așadar nu este o sumă foarte mare. În momentul de față tinerii antreprenori și voluntari așteaptă omologarea din partea autorităților.

„Toate datele proiectului pot fi accesate pe site-ul nostru, respiro.com. Acolo, toate fișierele pot fi downloadate și studiate de persoane interesate să îmbunătățească proiectul nostru”, a declarat unul dintre voluntarii proiectului, Adrian Bacuta.

ADVERTISEMENT

De altfel, la ora actuală și alte companii lucrează la proiectarea unui ventilator mecanic. Spre exemplu, grupul Dacia – Renault în colaborare cu Ford, Academia Tehnică Militară, dar și alte echipe de antreprenori din țara noastră. Potrivit ministrului Economiei Virgil Popescu în prezent patru-cinci echipe lucrează separat pentru a produce ventilatoare.

„Eu cred că până acum a fost o direcţie strategică greşită a economiei româneşti să nu avem în ţară un producător de echipamente medicale, cum e acest ventilator, care este vital nu numai în tratarea acestui coronavirus, a acestei pandemii, cât practic este necesar în orice spital din România.

ADVERTISEMENT

Eu sunt optimist, se lucrează, cred că sunt vreo 4-5 echipe la nivel național, care lucrează separat. La mine se strâng mai multe informaţii de la aproximativ toate echipele”, a spus Virgil Popescu la digi24.ro.

ADVERTISEMENT