News

Verdict dur al ministrului Sorin Cîmpeanu: „Calitatea educației a ajuns într-un punct de minim”

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a afirmat că învățământul românesc a ajuns într-un „punct de minim” din perspectiva calității, lucru probat de testele PISA.
21.05.2022 | 17:20
Verdict dur al ministrului Sorin Cimpeanu Calitatea educatiei a ajuns intrun punct de minim
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a afirmat, la Digi24, că diversele evaluari duc la o concluzie tristă, anume că învățământul românesc este de o calitate redusă, fiind într-un „punct de minim”, transmite Adevărul.

Universitățile se plâng de calitatea noilor studenți

Sorin Cîmpeanu a invocat concluziile unui studiu care a arătat că elevii ies de pe băncile școlii fără să fie în stare să înțeleagă un text. În plus, mediul universitar avertizează din ce în ce mai des că absolvenții de liceu care intră în facultăți sunt de o calitate slabă.

ADVERTISEMENT

Este o concluzie tristă. Acelaşi lucru ni le spun testele PISA, acelaşi lucru ni le spun rezultatele la examenele naţionale, acelaşi lucru ni-l spune mediul universitar atunci când se plânge de calitatea slabă a absolvenţilor din învăţământul preuniversitar când intră pe băncile facultăţii, uitând de multe ori că sunt rezultatul formării unor profesori care la rândul lor au fost formaţi în mediul universitar”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației crede că învățământul românesc are nevoie de implementarea rapidă a proiectului România Educată, cu ajutorul banilor primiți prin intermediul PNRR.

ADVERTISEMENT

Este o confirmare tristă a acestei situaţii, este o confirmare a ceea ce spun cu maximă onestitate, fără emfază şi cu tristeţe că am ajuns cu calitatea educaţiei într-un punct de minim, că dacă nici acum nu vom înţelege să ne redresăm având o serie de oportunităţi pe care aş îndrăzni să le menţionez: faptul că s-a finalizat proiectul România Educată şi că trebuie să fie implementat, există voinţă politică pentru adoptarea unei legislații care să operaţionalizeze proiectul România Educată, simultan cu existenţa unor resurse din PNRR”, a spus Cîmpeanu.

Planurile cadru vor fi revizuite anul viitor

Ministrul a atras atenția că finanțarea suplimentară nu este suficientă, fiind nevoie și de un curriculum adecvat al educației.

ADVERTISEMENT

Fără să consider PNRR un panaceu pentru că am observat şi această tendinţă. Nu, nu este un panaceu, dar este o sursă importantă, este o oportunitate unică: 3,6 miliarde de euro investiţii pentru educaţie. Şi în acelaşi timp şi elemente precum nevoia de implementare de noi planuri cadru la liceu şi de revizuire a celorlaltor planuri cadru în septembrie 2023, planuri cadru care să aibă în spate, de data asta, un curriculum adecvat şi nu periat de formă”, a mai spus Cîmpeanu.

Studiul la care s-a referit ministrul este Raport național privind nivelul de literație din România care arată că 42% dintre elevi nu pot să interpreteze o informație sau să vină cu o idee proprie.

ADVERTISEMENT

Mai mult, s-a constatat că, în medie, elevii români nu sunt capabili să facă asemănări și deosebiri între personaje sau nu pot ajunge la concluzii în urma a ceea ce citesc.

Toate acestea au ieșit la iveală după ce s-au analizat teste a 47.000 de elevi, din toată țara, timp de 15 luni.

ADVERTISEMENT