News

Verdict dur al președintelui Consiliului Fiscal privind sistemul de pensii: „E o suferință mare. Trebuie schimbată vârsta de pensionare”

Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, susține că ar trebui să se pună capăt derogărilor de la vârsta standard de pensionare.
26.03.2023 | 17:08
Verdict dur al presedintelui Consiliului Fiscal privind sistemul de pensii E o suferinta mare Trebuie schimbata varsta de pensionare
Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susține că una dintre problemele majore ale sistemului de pensii din România este vârsta de pensionare, prin derogările care se fac pentru anumite categorii care se pot retrage mai repede din activitate.

„Nu e normal să ieși la pensie la 45 de ani”

Dăianu a estimat, într-un interviu pentru DC News, că situația economică a României se poate înrăutăți dacă guvernanții nu reduc deficitele care s-au acumulat până acum. „Datoria publică medie în zona euro este aproape 100%. Datoria publică a României nu este copleșitoare încă. Noi putem să scăpăm hățurile din mână dacă nu vom reduce deficitele în anii care vin”, a spus președintele Consiliului Fiscal.

ADVERTISEMENT

Unul dintre aceste deficite este cel al sistemului de asigurări sociale, iar problema nu este legată doar de faptul că beneficiarii de pensii speciale primesc mai mulți bani decât ar fi îndreptățiți în raport cu suma cu care au contribuit. „Rezonul principal pentru reforma sistemului de pensii nu e numai sistemul de pensii speciale. E o suferință mare la noi, reforma sistemului de pensii, și o tragem de 7-8 ani. Necazurile din pensii se regăsesc și la pensiile speciale, iar ce spune Comisia Europeană și Banca Mondială, care a făcut o analiză pe care Ministerul Muncii nu a fost în stare să o facă, este adevărat. Ce se poate face este să schimbi vârsta de pensionare”, a afirmat Daniel Dăianu.

Acesta a arătat că legislație permite pensionarea la vârstă redusă unor persoane care apoi își continuă activitatea în aceleași instituții, cumulând pensia cu salariul. „Oricât s-ar argumenta că este o activitate periculoasă, nu e normal să ieși la pensie la 45 de ani, după care, pentru că sunt cazuri, să te angajezi tot în ministerul respectiv. Vârsta de pensionare ar trebui să fie alta”, a argumentat Dăianu.

ADVERTISEMENT

El s-a referit în mod special la privilegiile pe care le au procurorii și judecătorii, care au avantajul că pot bloca orice reformă a sistemului prin faptul că sunt parte a puterii judecătorești. „Părerea mea e că magistrații sunt într-o situație de conflict de interese major și nici nu ar trebui să se pronunțe. Toți trebuie să înțeleagă că nu e normal să beneficieze de privilegii care nu se pot justifica nici moral și care nu ajută deloc această țară, pentru că problema reformei sistemului de pensii este sustenabilitatea sistemului de pensii”, a comentat economistul.

Dăianu susține impozitarea pensiilor mari

Dăianu a arătat că există soluții pe termen scurt privind deficitul bugetar, precum reducerea cheltuielilor de capital, însă acestea nu rezolvă problemele structurale ale sistemului de pensii. „Dincolo de faptul că nu e normal să tai cu satârul așa ceva, nu rezolvi problema sustenabilității pe termen lung, pentru că populația îmbătrânește, se emigrează din România și avem multă populație care lucrează în economia subterană. Se va deteriora acest sistem în perioada următoare”, a avertizat șeful Consiliului Fiscal.

ADVERTISEMENT

Referindu-se la angajamentele pe care România și le-a luat pentru a primi banii care i-au fost alocați prin PNRR, Dăianu a arătat că aceste reforme nu ar trebui făcute doar pentru a primi tranșele de la Comisia Europeană, ci pentru că sunt necesare pentru asigurarea sistemului de pensii. „În primul rând, cei care au pensii foarte mari trebuie impozitați”, a indicat Dăianu.

O altă țintă a criticilor acestuia a fost regimul fiscal, Dăianu susținând că inechitățile de impozitare au făcut din cota unică o ficțiune. „Regimul fiscal este foarte inechitabil în sensul în care cei care câștigă mai puțin, proporțional, plătesc mai mult decât cei care câștigă mai mult. Este un regim fiscal extrem de distorsionat prin portițe și exceptări, adică un om simplu, fie că este medic, profesor, inginer salariat, fie că este vorba de bugetar, nu poate optimiza, ei trebuie să plătească. Alții,pe care nu-i numesc neapărat șmecheri, au exercitat presiuni și au găurit regimul fiscal”, a comentat președintele Consiliul Fiscal.

ADVERTISEMENT

El s-a referit în mod special la cotele de impozitare reduse pentru anumite categorii, cum ar fi angajații IT. Pentru Dăianu, argumentul că, fără un impozit pe venit mai mic pentru IT-iști, aceștia ar pleca din țară, reprezintă o formă de șantaj, care nu are considerente de ordin moral drept întemeiere.

ADVERTISEMENT