ADVERTISEMENT
Sporturi

Verdict dur în Coreea de Sud. Antrenor condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz

Autor: Traian Terzian | 29.01.2021 | 17:25
Verdict dur în Coreea de Sud. Antrenor condamnat la 7 ani de închisoare pentru abuz
Un antrenor de triatlon din Coreea de Sud a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă şi pentru că şi-a abuzat fizic şi verbal o sportivă care s-a sinucis anul trecut. Sursă foto: Twitter

Un antrenor de triatlon din Coreea de Sud a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru fraudă şi pentru că şi-a abuzat fizic şi verbal o sportivă care s-a sinucis anul trecut.

ADVERTISEMENT

În iunie 2020, Choi Suk-hyeon, care avea 22 de ani, medaliată cu bronz în 2015 la juniori, la Campionatele Asiatice de triatlon din Taiwan, s-a sinucis după ce a îndurat ani întregi de agresiuni fizice şi verbale ale antrenorilor ei şi după ce a văzut că plângerile sale la autorităţile sportive sunt ignorate.

Ea a fost găsită moartă în cantonamentul echipei la care era legitimată, din Busan. Într-un ultim mesaj pe care l-a trimis mamei sale, Choi Suk-hyeon a implorat-o să ”dezvăluie păcatele” agresorilor ei. Într-o zi, tânăra sportivă a scris în jurnalul său: ”Am fost bătută atât de violent … încât plâng în fiecare zi”.

Condamnare de 7 ani de închisoare pentru un antrenor sud-coreean

Conform publicației franceze Ouest France, tribunalul din Daegu l-a condamnat pe antrenorul Kim Gyu-bong pentru că a abuzat-o pe Choi Suk-hyeon şi a luat bani de la sportivi.

ADVERTISEMENT

În acelaşi caz, au fost condamnaţi la patru ani de închisoare, respectiv la 18 luni de închisoare, pedeapsă cu suspendare, fostul căpitan al echipei sportivei, Jang Yun-jung, şi încă o persoană din echipă, Kim Do-kwan. ”Acuzaţii au agresat-o verbal şi fizic pe Choi o perioadă lungă”, a precizat tribunalul.

La momentul dezvăluirilor, jurnalele sud-coreene au scris că sportiva a înregistrat violenţele fizice suferite. Într-un material difuzat de canalul YTN, putea fi auzit antrenorul ei, supărat pentru că eleva lui a luat în greutate. ”Trebuie să eviţi să mănânci timp de trei zile”, afirmă el. Apoi, îi spune ”încleştează-ţi dinţii” şi se aude zgomotul unei palme.

Potrivit presei, oficialii echipei au forţat-o pe sportivă să mănânce pâine de 200.000 de woni (aproape 150 de euro) drept pedeapsă pentru faptul că nu şi-a controlat greutatea şi au bătut-o în mod regulat. Sportiva s-a plâns la Comitetul Olimpic şi Sportiv din Coreea de Sud (KSOC) în aprilie 2020, în speranţa deschiderii unei anchete.

ADVERTISEMENT

O persoană apropiată sportivei a declarat că ”a căutat ajutor la multe instituţii, dar toată lumea a ignorat plângerile ei”. Fapte contestate de KSOC, care a precizat, într-un comunicat, că a numit o anchetatoare în urma plângerii sportivei. Exprimându-şi ”regretele profunde”, KSOC s-a angajat atunci să ia ”măsuri severe” împotriva persoanelor în cauză.

În urmă cu doar o săptămână, fostul antrenor al echipei de short-track a Coreei de Sud, Cho Jae-beom, a fost condamnat la 10 ani și jumătate de închisoare pentru că și-a violat o elevă timp de mai mulți ani.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!