Fotbal intern

Verdictul lui Andrei Vochin după Viitorul – Craiova 0-0: “Frica păzește punctele”. Cine au fost cei mai buni jucători de pe teren

04.02.2019 | 12:07
Verdictul lui Andrei Vochin dupa Viitorul  Craiova 00 Frica pazeste punctele Cine au fost cei mai buni jucatori de pe teren

La pomul lăudat să nu te duci cu sacul, mai ales pe finalul sezonului regular, când orice punct poate schimba play-off-ul cu oful de a nu-l prinde. Gică Hagi și Devis Mangia s-au respectat atât de mult încât declarațiile măgulitoare dinaintea meciului etaipei de de debut a sezonului, de o parte și de cealaltă, n-au avut darul să adoarmă vigilența adversarului, ci s-au transformat pe teren într-o partidă ultradefensivă regizată de ambii.

Viitorul – Craiova: 6 fundași centrali pentru un atacant și jumătate?!

Cu alibiul absențelor importante din zona de atac, Drăguș, suspendat, la gazde, și Mitriță, vândut, la oaspeți, cei doi tehnicieni au vrut în principal să nu piardă. Și să surprindă. Așa ne-am trezit că fiecare a schimbat sistemul, dar în aceeași manieră: cu cîte 3 fundași centrali. Mai mult, Hagi și-a trimis băiatul să interpreteze vreme de 83 de minute, până la intrarea lui Rivaldinho, rolul ” nouarului” fals. Astfel că, socotind că Universitatea s-a bazat totuși pe un atacant de meserie, bosniacul Kolijci, am ajuns la o situație care, de regulă, omoară fotbalul ofensiv: 6 apărători centrali contra unui vârf și jumătate!!!

Ianis Hagi dupa Viitorul - Craiova 0-0
Ianis Hagi dupa Viitorul – Craiova 0-0
  • 0-0 a fost scorul șuturilor pe poartă în prima repriză dacă nu punem la socoteală singurul șut cadrat, care a venit din penalty-ul ratat de Kolijci (min.31)

Prin retragerea lui Băluță între apărătorii centrali Mladen și Țâru, Viitorul a pierdut lupta la mijlocul terenului, acolo unde Iacob și Achim n-au avut mobilitatea unor Mateiu și Cicâldău, și nici n-au fost ajutați de băieții din față, așa cum Mihăilă a pus umărul pentru mijlocașii Craiovei. Și, astfel, cea mai bună echipă de posesie a Ligii 1, a pierdut lupta pentru posesie cu adversarul.

  • 54% – 46% pentru Craiova a fost scorul posesiei în ambele reprize

Fără un om în plus în mijlocul terenUlui și cu presingul început sus, în treimea adversă, Mangia a blocat inteligent construcția echipei lui Hagi, lăsîndu-i ”Regelui” de cele mai multe ori doar acea unică opțiune pe care el o urăște: minge lugă și p-a doua. Statistica InStat confirmă mutarea tactică și arată că Ianis Hagi n-a primit cele mai multe pase nici de la colegii din atac, nici măcar de la mijlocași, ci direct de la portarul Cojocaru!!!

  • 9 pase a primit Ianis Hagi direct de la Cojocaru și doar 4 de la mijlocașul Achim!

Chiar și așa, Universitatea n-a contat în ofensivă în prima parte, singura ocazie apărând o dată cu decizia lui Marcel Bârsan de a dicta penalty la duelul Kuipers – Kolijci. Care penalty a fost al 14-lea primit de Craiova în acest campionat, oltenii fiind lideri detașați la acest capitol. Dar și liderii irosirii lor, Koljci fiind la al doilea ratat, iar întreaga echipă la al 5-lea!!! Dincolo, Viitorul a avut două șanse de a înscrie, la cele două șuturi periculoase, dar necadrate, expediate de Achim (min. 17) și Hagi (min. 42).

Verdictul lui Andrei Vochin după Viitorul – Craiova 0-0: Nimic nu s-a schimbat până la schimbarea sistemului

La pauză, Hagi a schimbat un fundaș central, pe Kuipers, cu unul lateral, Boboc. Sistemul a rămas la fel, doar că Mladen s-a transformat din lateral dreapta în stoper stânga. Astfel că numărul jucătorilor ce nu evoluau pe postul lor de bază s-a mărit la 4: Ianis, Băluță, Vână, Mladen. Iar Craiova putea profita de 3 ori în 10 minute. Mihăilă (min. 46), care putea profita de gafa lui Mladen, Cicîldău (min.48) sau Kelici, la lovitura liberă excelent executată de Cicâldău, dar care fusese provocată de ”stoperul” Băluță.

  • 3-1 pentru Craiova a fost scorul ocaziilor de gol până în minutul 70, când Viitorul a renunțat la linia de 3 apărători centrali

Abia de atunci, din minutul 70, după intrarea lui Casap în locul lui Achim, Hagi a hotărât să schimbe și sistemul. Prima dată l-a trecut pe Băluță înapoi în linia de mijloc, râmânând pe fund cu Țâru și Mladen. Rezultatul s-a văzut imediat, conform InStat Viitorul recâștigând posesia.

  • 52% – 48% pentru Viitorul a fost scorul posesiei în ultimul sfert de oră
  • 5-0 pentru Viitorul a fost raportul șuturilor la poartă în ultimul sfert de oră
  • 2-0 pentru Viitorul a fost raportul ocaziilor de gol în ultimul sfert de oră

Cu mingea, echipa de la malul Mării e cu totul alta decât cea fără balon. În acest ultim sfert de oră, Viitorul și-a creat, dar a irosit, cele mai mari ocazii ale sale din meci, Ianis Hagi fiind blocat de două ori (min.77 și min. 79) de intervențiile lui Pigliacelli. Semn că, lucrul știut rămâne lucrul cel mai bine făcut. Restul e o joacă, uneori periculoasă, de-a tactica!!!

Hagi vs Mangia. Fețele antrenorilor

Gheorghe Hagi si Devis Mangia in Viitorul - Craiova 0-0
Gheorghe Hagi si Devis Mangia in Viitorul – Craiova 0-0

Câteodată, e suficient să privești fizionomia antrenorilor, ca să te lămurești cam cum a fost jocul. La finalul întîlnirii de la Ovidiu, Gică Hagi părea senin. Echipa lui nu pierduse cu Craiova, pusese încă un punct în clasament, zestre folositoare pentru prinderea play-offului. Devis Mangia, la rândul său părea senin, pentru că nu pierduse primul meci fără cel mai important jucătoru al echipei, Alex Mitriță. S-a încruntat doar când și-a reamintit de faza celui de-al 5-le a penalty ratat.

Filmat în lojă, Cosmin Contra, părea preocupat, ca să nu zic încruntat. Selecționerul venise să caute piese pentru angrenajul său, cu 4 fundași, și s-a trezit pus în fața unui meci în care ambii antrenori au folosit sistem cu câte trei. Mi s-a părut că seamănă cu mine, când m-am dus la mall să-mi iau încărcător de iPhone, dar pe rafturi nu zăream decât cele de Samsung.:)

Top 3 cei mai buni jucători ai Viitorului conform INDEX InStat

  • Valentin Cojocaru INDEX 285: A apărat penaltyul lui Kolijci, n-a ratat nicio ieșire pe centrare, a scos șutul lui Cicâldău din debutul reprizei secunde
  • Paul Iacob – INDEX 271: A fost singurul jucător de pe teren care a participat la peste 100 de acțiuni ofensive ale echipei lui. A avut cel mai bun procentaj de dueluri câștigate din toată echipa, 68%, și a fost jucătorul pe la care au trecut cele mai multe mingi, 52, cu un procent de 81% pase corecte
  • Lyes Houri – INDEX 240: A fost jucătorul care a oferit cele mai multe pase ofensive în ultima treime, 15 reușite din 22 de încercări. Cu 7 driblinguri reușite, el a fost, practic, singurul jucător de la Viitorul care a folosit acest procedeu. Hagi și Mladen, sunt singurii, cu câte unul reușit

Top 3 cei mai buni jucători ai U Craiova conform INDEX InStat

  • Mirko Pigliacelli – INDEX 305: Și-a salvat echipa de minimum 3 ori în situații critice: de Nooijer (min. 66), Hagi (min. 77 și min. 79)
  • Renato Kelici – INDEX 286: A câștigat cele mai multe dueluri, 15, cu un procentaj de 75%. A expediat două șuturi pe spațiul porții, ambele după faze fixe. A avut un procentaj excelent de pase precise, 89%, greșind doar 4 pase dintr-un total de 53
  • Nicușor Bancu – INDEX 275: A fost cel mai activ oltean pe faza de atac, a participat la 97 acțiuni ofensive. A jucat cele mai multe mingi, 58. A oferit cel mai mare număr de pase ofensive corecte în ultima treime, 12.