News

Verificarea certificatelor digitale Covid a devenit mai simplă. STS a lansat aplicația Check DCC pentru web. Cum o poți folosi

STS a anunțat că a lansat o variantă web a aplicației Check DCC, pentru a facilita scanarea certificatelor digitale Covid.
22.10.2021 | 14:21
Verificarea certificatelor digitale Covid a devenit mai simpla STS a lansat aplicatia Check DCC pentru web Cum o poti folosi
Verificarea certificatelor digitale Covid a devenit mai simplă. STS a lansat aplicația Check DCC pentru web. Cum o poți folosi. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Certificatele digitale Covid pot fi scanate, începând de astăzi, și cu ajutorul unei aplicații web.

Asta înseamnă că vei putea să scanezi un certificat Covid chiar și cu ajutorul camerei web a laptopului. Există și varianta folosirii unui scanner profesional QR, conectat la calculator.

ADVERTISEMENT

Serviciul de Telecomunicații Speciale stă în spatele acestui proiect, ce reprezintă o extensie a aplicației Check DCC, disponibilă deja de câteva luni pentru dispozitivele mobile.

La fel ca în cazul aplicației pentru telefoane mobile, noua variantă web a Check DCC este disponibilă atât în limba română, cât și în limba engleză.

ADVERTISEMENT

Check DCC pe laptop, la fel de simplu de folosit ca pe telefon

Astfel, dacă te găsești în situația în care ai nevoie să scanezi certificate digitale Covid, dar nu ai un telefon pe care să poți instala aplicația Check DCC, este de ajuns un simplu laptop. Iar, pentru că toate laptopurile de pe piață au cameră web, scanarea nu va fi o problemă.

Pentru a putea scana certificate digitale prin intermediul aplicației web, trebuie să accesezi această adresă.

ADVERTISEMENT

Odată ajuns pe această pagină, vei fi informat cu privire la necesitatea de a oferi camerei web permisiunea de a funcționa cu Check DCC, pentru scanarea certificatelor.

Ulterior, tot ce mai ai de făcut este să scanezi certificatul, pentru care într-o clipă vei primi un răspuns referitor la validitate.

ADVERTISEMENT

Dacă, alternativ, ai un cititor de coduri QR la dispoziție, conectat la calculator, va trebui să navighezi în tabul corespunzător. Procedeul de scanare este același, iar rezultatul vine instantaneu.

STS informează, pe această cale, că datele referitoare la certificatele Covid scanate prin intermediul aplicației web nu sunt înregistrate sau transmise mai departe, exact ca în cazul aplicației pentru mobile.

Aplicația Check DCC verifică validitatea certificatelor digitale Covid, fie că acestea au fost generate în România sau în alte state membre UE.

Certificatul verde, impus de autorități în tot mai multe activități

Relevanța aplicației Check DCC devine din ce în ce mai mare, pe măsură ce autoritățile își propun să îngrădească din ce în ce mai mult accesul nevaccinaților în diverse spații închise.

Rămâne de văzut în ce formă vor fi adoptate noile restricții, însă informațiile de până acum sugerează că românii nevaccinați vor mai putea merge doar la magazinele de tip market, pentru cumpărături necesare, sau la farmacie, pentru medicamente.

În rest, li se va cere certificatul verde pentru a putea lua parte la alte activități de interior.

Dacă ai nevoie să generezi un certificat digital, trebuie să accesezi această adresă și să urmezi pașii de aici pentru a putea primi documentul.

Procesul este foarte simplu și nu ar trebui să dureze mai mult de 1-2 minute.

Certificatul digital Covid are valabilitatea de un an de la data generării.

De asemenea, Serviciul de Telecomunicații Speciale mai arată că ”pe teritoriul României, aplicația Check DCC pentru verificarea certificatelor digitale UE privind COVID-19 este singurul instrument oficial aprobat prin Ordonanța de Urgență nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor măsuri pentru punerea în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID pentru a facilita libera circulație pe durata pandemiei de COVID-19, cu modificările și completările ulterioare.”

ADVERTISEMENT