News

Verificarea temperaturii elevilor înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională ar trebui eliminată, cere Avocatul Poporului

12.06.2020 | 12:34
Verificarea temperaturii elevilor inaintea examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala ar trebui eliminata cere Avocatul Poporului
ADVERTISEMENT

Verificarea temperaturii elevilor înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională, programate a avea loc în această lună, ar trebui eliminată. La această concluzie a ajuns Avocatul Poporului.

Verificarea temperaturii elevilor înaintea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Națională ar trebui eliminată, cere Avocatul Poporului

În cursul zilei de vineri, Avocatul Poporului a transmis public o recomandare prin care cere ca elevii care vor susține examenele naționale să nu aibă temperatura verificată înainte de intrarea în sala de examen.

ADVERTISEMENT

Instituția la conducerea căreia se află Renate Weber consideră că un astfel de criteriu, care prevede ca elevul să aibă temperatura sub 37,3 grade pentru a putea da examenul, reprezintă comiterea unei discriminări și astfel se încalcă respectarea dispozițiilor art. 16 din Constituția României privind egalitatea în drepturi.

”Apreciem că interzicerea accesului elevilor care depăşesc nivelul temperaturii corporale permise are ca efect încălcarea dreptului la educaţie, în condiţii egale, al elevilor care ar urma să fie excluşi de la examenele de Evaluare naţională şi Bacalaureat, afectând astfel rezultatele acestora pentru accesul la studiile liceale sau universitare”, se explică în recomandarea postată pe site-ul instituţiei.

ADVERTISEMENT

Luna trecută, Ministerul Educației și cel al Sănătății au emis o prevedere prin care se anunța faptul că, înainte de examenele finale de Bacalaureat și Evaluare Națională, va avea loc procesul de verificare a temperaturilor tuturor elevilor participanți.

În solicitarea de vineri, 12 iunie, Avocatul Poporului are la bază o opinie formulată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării care arată că această condiție aparent neutră dezavantajează participanții a căror temperatură corporală depășește limita impusă prin Ordin, iar măsura excluderii de la examene se realizează pe baza unei prezumții simple, aceea că toți participanții care ating o anumită temperatură corporală sunt suspecți de a fi purtători de coronavirus.

ADVERTISEMENT

Soluțiile propuse de Avocatul Poporului pentru Ministerul Educației

În concluzia comunicatului emis în cursul acestei zile, Renate Weber expune trei solicitări către autorități pentru a remedia situația semnalată ca o discriminare.

”Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor identifica și vor dispune în regim de urgență toate măsurile care se impun în vederea asigurării dreptului la educație în condiții de egalitate, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2;

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor elimina prevederile discriminatorii din actul normativ criticat și vor permite accesul candidaților, în condiții de egalitate, la examenele în sesiunile regulate din calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2019-2020 și din calendarul examenului de bacalaureat naţional – 2020;

Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății vor informa Avocatul Poporului cu privire la însușirea recomandării și realizarea măsurilor dispuse.”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT