News

Verificări ale Consiliului Concurenței la sediile Dacia și Renault, dar și la mai multe companii de asigurări

16.04.2019 | 14:46
Verificari ale Consiliului Concurentei la sediile Dacia si Renault dar si la mai multe companii de asigurari

Consiliul Concurenței a efectuat inspecții la sediile unor companii din sectorul auto și ale câtorva societăți de asigurare. Mai exact, este vorba despre Automobile- Dacia SA, Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL, RCI Finanţare România SRL, RCI Leasing România IFN SA, Allianz-Ţiriac Asigurări SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurări SA, UNIQA Asigurari SA, Asigurarea Românească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins România Asigurare-Reasigurare SA.

Verificări inopinate ale Consiliului Concurenței la sediile Dacia și Renault

Inspecțiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigației, declanșate în 2017, pe piața serviciilor de reparare a autovehiculelor și întreținere în România. Investigația va fi finalizată în acest an și se referă la o posibilă participare a companiilor în negocieri derulate de Asiciația Concesionarilor Dacia, NissanACODAREN și Renault și membrii acestei, privind posibilitatea de stabilire a tarifelor și alte cotizații de tranzacționare.

În ultimii ani, Consiliul Concurenței a făcut o serie de recomandări pentru consolidarea pieței asigurărilor auto(RCA) și creșterea gradului de protecție a asigurărilor, unele dintre ele fiind preluate în legislația primară și secundară din domeniu.

Verificări ale Consiliului Concurenței la sediile Dacia și Renault, dar și la mai multe companii de asigurări
Inspecțiile au fost efectuate ca urmare a extinderii investigației, declanșate în 2017

Instituția susține că este necesar să crească gradul de cuprindere al RCA

Așadar, în cadrul studiului realizat pe piața asigurărilor auto obligatorii, Autoritatea de Concurență a realizat că există situații în care se solicită un anumit preț în cazul în care cheltuielile de reparații sunt achitate de proprietar și se solicită un preț mai mare dacă reparațiile sunt achitate de compania de asigurări.

De asemenea, în cazul în care prețul asigurărilor obligatorii scad, Autoritatea de Concurență susține că este necessar să crească gradul de cuprindere al RCA. Mai exact, să crească numărul automobilelor care nu au RCA valabil, în parte, și pentru că proprietarii au încheiat polița timp de o perioadă scurtă, apoi au uitat să o reînnoiască.