News

Varianta Omicron are o nouă versiune, mai greu de identificat. Ce se știe până acum despre această modificare a virusului

Oamenii de știință au găsit o versiune „ascunsă” a Omicron care poate fi mai greu de urmărit. Variantei îi lipsește caracteristica care permite cazurilor probabile să fie identificată de testele PCR.
08.12.2021 | 18:10
Varianta Omicron are o noua versiune mai greu de identificat Ce se stie pana acum despre aceasta modificare a virusului
ADVERTISEMENT

Varianta „ascunsă” are multe mutații în comun cu Omicron standard, dar îi lipsește o modificare genetică specială care să permită ca testele PCR să fie folosite ca un mijloc brut și rapid de semnalare a cazurilor probabile.

Varianta Omicron are propria variantă, mai greu de detectat

Varianta este încă detectată drept coronavirus prin toate testele obișnuite și poate fi identificată ca varianta Omicron prin secvențiere genetică, dar cazurile probabile nu sunt semnalate prin testele PCR de rutină care dau rezultate mai rapide.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii spun că este prea devreme pentru a ști dacă noua formă de Omicron se va răspândi în același mod ca varianta standard de Omicron, dar că versiunea „ascunsă” este distinctă genetic și, prin urmare, se poate comporta diferit.

Noua versiune a fost observată pentru prima dată printre testele genomului virusului care produce Covid analizate în ultimele zile în Africa de Sud, Australia și Canada, dar este posibil să se fi răspândit deja mai pe scară largă.

ADVERTISEMENT

Descoperirea noii versiuni de Omicron i-a determinat pe cercetători să împartă descendența B.1.1.529 în Omicron standard, cunoscut sub numele de BA.1, și varianta mai nouă, cunoscută sub numele de BA.2.

„Există două linii în Omicron, BA.1 și BA.2, care sunt destul de diferențiate genetic”, a spus profesorul Francois Balloux, directorul Institutului de Genetică al University College London, citat de The Guardian. „Cele două descendențe se pot comporta diferit.”

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință folosesc analiza întregului genom pentru a confirma care variantă a cauzat o infecție cu Covid, dar testele PCR pot oferi uneori o indicație.

Aproximativ jumătate dintre aparatele PCR caută trei gene în virus, dar Omicron (și varianta Alpha înaintea acestuia) testează pozitiv doar două dintre ele.

ADVERTISEMENT

Acest lucru se datorează faptului că Omicron, ca și Alpha, are o modificare genetică numită deleție în gena „S” sau vârf (spike).

Defecțiunea înseamnă că testele PCR care arată așa-numita „eșec al țintei genei S” sunt foarte sugestive pentru infecții cu Omicron.

În mod informal, unii cercetători numesc noua variantă „Omicron ascuns”, deoarece nu are deleția care permite testelor PCR să o detecteze.

O necunoscută majoră este modul în care a apărut noua variantă. Deși se încadrează în Omicron, este atât de distinctă genetic încât se poate califica ca o nouă „variantă de îngrijorare” dacă se răspândește rapid.

A avea două variante, BA.1 și BA.2, să apară în succesiune rapidă cu mutații comune este „îngrijorător”, potrivit unui cercetător și sugerează că supravegherii sănătății publice îi „lipsește o mare piesă a puzzle-ului”.

Doza booster Pfizer protejează împotriva variantei Omicron, indică testele timpurii

Doza booster a vaccinului contra Covid produs de Pfizer pare să ofere suficientă protecție împotriva variantei Omicron, a anunțat compania.

Rezultatele timpurii ale testelor de laborator indică faptul că trei doze de vaccin Pfizer oferă la fel de multă protecție împotriva variantei ca două doze împotriva virusului SARS-CoV-2 original.

Descoperirile sunt în concordanță cu un studiu preliminar publicat marți de cercetătorii de la Africa Health Research Institute din Africa de Sud, care spune că Omicron poate evita parțial protecția oferită de două doze de vaccin, sugerând, de asemenea, că o a treia doză ar putea ajuta la prevenirea infecției.

ADVERTISEMENT
Tags: