News

Veste bună în valul patru al pandemiei. Imunitatea la Covid-19 ar putea dura mai mult decât crezi

Pe măsură ce România avansează în valul patru, vin și vești bune cu privire la imunitatea împotriva Covid-19.
01.09.2021 | 15:30
Veste buna in valul patru al pandemiei Imunitatea la Covid19 ar putea dura mai mult decat crezi
ADVERTISEMENT

În prezent, în întreaga lume apar informații conform cărora imunitatea la SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, nu este una de lungă durată, nici chiar după vaccinare.

Israelul se confruntă cu un nou val pandemic la cinci luni după ce a vaccinat majoritatea populației, iar în SUA, oficialii din sănătate recomandă și administrarea celei de-a treia doze, la opt luni după schema inițială de vaccinare.

ADVERTISEMENT

Și în România situația se complică, având în vedere ultima raportare din țară, cu 1.313 noi cazuri.

Așadar, cât durează imunitatea după vaccinare? Șase luni? Mai mult? Mai puțin? Cu ce protecție mai rămânem după acest moment.

ADVERTISEMENT

Răspunsul depinde de imunitatea la care ne referim, conform imunologului Ali Ellebedy, de la Washington University. La șase luni după vaccinare, corpul tău ar putea fi încă foarte pregătit să lupte împotriva coronavirusului.

”Dacă te-ai vaccinat acum șase luni, sistemul tău imunitar a avut timp de ‘antrenament’, astfel că ești mai bine pregătit să lupți împotriva Covid-19”, arată Ellebedy.

ADVERTISEMENT

Mai multe studii recente, inclusiv două conduse de imunolog, sugerează că vaccinurile mRNA, precum Pfizer și Moderna declanșează un răspuns imun, pentru a crea o protecție pe termen lung împotriva cazurilor severe de boală – o astfel de protecție va dura câțiva ani sau chiar mai mult, spune Ellebedy.

De ce n-ar trebui să ne îngrijoreze scăderea numărului anticorpilor

Anticorpii prezenți în corp după vaccin sunt pregătiți să neutralizeze particulele virale ce ajung în corpul tău. Totuși, imediat după vaccinare, primii anticorpi nu sunt foarte bine pregătiți pentru a lupta împotriva SARS-CoV-2, dar nici nu rezistă foarte mult.

ADVERTISEMENT

La o lună după al doilea vaccin, numărul anticorpilor ajunge la maximum și începe să scadă, un comportament normal pentru fiecare vaccin.

Mass-media s-a concentrat pe această scădere a anticorpilor drept cauză a declinului imunității; într-adevăr, această scădere, alături de potența ridicată a variantei delta, crește rata infectării în cazul oamenilor vaccinați.

Cu toate acestea, Deepta Bhattacharya, bioimunolog la University of Arizona, spune că presa a omis câteva aspecte cu privire la anticorpii prezenți în corp, la opt luni după vaccinare. Aceștia sunt mult mai puternici decât cei inițiali, apăruți imediat după administrarea primului ser.

După a doua doză, sistemul imun se concentrează pe nodulii limfatici, pentru a crea anticorpi mai puternici. Astfel, calitatea acestora sporește odată cu timpul și e nevoie de mai puțini ca să te protejeze.

”Celulele sunt remarcabile, reușesc să creeze cam 10.000 de molecule de anticorpi pe secundă”, arată Bhattacharya, care subliniază că noile celule se mai bucură de o calitate: persistența în timp. ”Practic, au primit darul eternității”, spune Ellebedy.

De ce o asemenea afirmație? Celulele producătoare de anticorpi migrează către măduva osoasă după aproximativ șase luni de la vaccin, unde pot trăi chiar și pe întreaga durată de viață a unei persoane.

Anticorpi mai puțini, dar mai eficienți

Dovadă a acestui fapt o reprezintă un studiu din 2008, care arăta că supraviețuitori ai pandemiei de gripă spaniolă din 1918 încă aveau anticorpi, la 90 de ani distanță.

”Anticorpii rămân la niveluri foarte mici, dar sunt prima linie de apărare împotriva infecției. Dacă ești luat prin surprindere de virus, anticorpii existenți îi vor încetini replicarea, până când vor fi create noi celule care să lupte cu SARS-CoV-2”, continuă Ellebedy.

Iar aceste noi celule nu vor întârzia să apară; celulele de memorie B și T supraveghează corpul și caută alte celule infectate cu virusul. Acestea nu pot preveni infecția, dar pot să o oprească după ce a avut loc. 

Așadar, la jumătate de an după vaccinuri, anticorpii din corp scad, așa cum era de așteptat. Sunt, într-adevăr, ceva mai puțin eficienți în cazul variantei Delta.

Totuși, o persoană vaccinată care se infectează va avea simptome ușoare ale bolii, deoarece sistemul imun nu pornește de la 0 în lupta împotriva virusului. A avut la dispoziție luni întregi să pregătească anticorpii.

Astfel, o persoană care s-a vaccinat dar care se infectează va face o formă simplă a bolii, iar șansele de a ajunge la spital scad considerabil.

”Acesta este scopul vaccinurilor, să învețe sistemul imunitar să învingă un invadator, în cazul unei infecții. Iar vaccinurile fac asta foarte bine”, arată Jennifer Gommerman, imunolog la University of Toronto, conform npr.org.

ADVERTISEMENT