News

Veste bună pentru anumiți angajați: ies la pensie mai repede. Legea a fost promulgată

16.03.2021 | 10:56
Veste buna pentru anumiti angajati ies la pensie mai repede Legea a fost promulgata
ADVERTISEMENT

Mijlocul lunii martie vine cu o veste foarte bună pentru anumiți angajați din România: ies mai repede la pensie. Potrivit unei legi promulgate de Klaus Iohannis, se reduce cu 20 de ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane.

La începutul acestei săptămâni, legea privind aprobarea OUG 10/2020, prin care se reduce cu 20 de ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane care au lucrat în subteran, a fost promulgată de șeful statului.

ADVERTISEMENT

Pentru a fi eligibile în aria de impact a legii, există și o condiție pentru aceste categorii: persoanele vizate trebuie să aibă un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani în activitățile vizate.

Veste bună pentru o serie de angajați din România: ies la pensie mai repede

Anunț important pentru mai mulți români: se schimbă vârsta de pensionare. Klaus Iohannis a promulgat legea prin care prin care se reduce cu 20 de ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane care au lucrat în subteran.

ADVERTISEMENT

Potrivit actului semnat de președinte, se instituie dreptul de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard, pentru persoanele care au desfășurat activități miniere în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă.

Sunt vizați de această măsură oamenii care au activat în domeniul prospecțiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT

Trebuie menționat faptul că există și o condiție în ceea ce privește eligibilitatea față de această lege: persoanele vizate trebuie să aibe un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, realizat în aceste activităţi.

Iohannis a promulgat și legea privind ajutorarea persoanelor defavorizate

Tot luni, a fost promulgată și Legea privind aprobarea OUG 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operaţional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD.

ADVERTISEMENT

”Printre măsuri se numără: mecanisme de implementare a procedurilor privind distribuţia pachetelor de alimente şi produse de igienă; rolul instituţiei prefectului şi a unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în asigurarea respectării procedurilor cu privire la distribuţia acestor pachete; lărgirea ariei de incidenţă a sprijinului oferit tuturor membrilor familiilor cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii 416/2001; introducerea unei noi categorii de cheltuială eligibilă din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), şi anume costuri administrative, de transport şi de depozitare suportate de instituţiile prefectului”, se arată în textul actului normativ.

ADVERTISEMENT