News

Veste bună pentru cei care lucrează de acasă. Facturile la utilități pentru angajați, plătite de angajator

31.12.2020 | 10:22
ADVERTISEMENT

După un an 2020 extrem de prost pentru multă lume, iată că 2021 vine cu o veste bună, cel puțin pentru angajații care lucrează de acasă.

Așadar, conform unei noi legi, firmele pot acorda până la 400 de lei lunar angajaților care muncesc de acasă pentru a-și plăti facturile, fără documente justificative.

ADVERTISEMENT

Potrivit economica.net, sumele nu sunt impozitabile și nu se cuprind în baza de calcul pentru contribuții sociale, fiind cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscat.

Angajatorul poate să plătească facturile angajatului

Legea 296/2020, publicată în Monitorul Oficial la 21 decembrie, prevede, conform Economica.net, că angajatorul va suporta cheltuielile „aferente activității în regim de telemuncă pentru salariații care desfășoară activitatea în acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în lege este menționat că „sumele acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea, precum electricitate, încălzire, apă și abonamentul de date.

Dar și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în limitele stabilite de angajator prin contractul de muncă sau regulamentul intern, în limita unui plafon lunar de 400 lei corespunzător numărului de zile din luna în care persoana fizică desfășoară activitate în regim de telemuncă.

ADVERTISEMENT

Sumele vor fi acordate fără necesitatea de prezentare a documentelor justificative”.

Așadar, angajatorii pot opta pentru această variantă,însă nu sunt constrânși de lege. În 2020 numărul angajaților care lucrează de acasă a crescut semnificativ, la 24%, față de 0.6% cât era în 2019.

Chiar și așa, România se află la coada clasamentului, față de țări ca Belgia, Italia sau Irlanda, unde aproape jumătate din populație lucrează de acasă.

ADVERTISEMENT

România are aproximativ 7 milioane de angajați și 5 milioane de pensionari, însă aproape 5 milioane de români sunt plecați în străinătate, unde și-au refăcut viața.

ADVERTISEMENT