Veste bună pentru cluburile din Liga 1. S-a dat liber la finanţările din partea autorităţilor locale

Iuliana Spirache    Silviu Ghering   
în Fotbal intern
17/04/2018, 18:25
Veste bună pentru cluburile din Liga 1. S-a dat liber la finanţările din partea autorităţilor locale

Printre modificările aduse Legii educaţiei fizice şi sportului şi care au fost promulgate de preşedintele României se numără şi înlăturarea articolului prin care autorităţilor le era permis să finanţeze cluburile cu maxim 5% din buget, iar această decizie va încuraja autorităţile locale să sprijine cât mai mult sportul.

“Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 13 aprilie, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Veste bună pentru cluburile din Liga 1, după modificările aduse Legii educaţiei fizice şi sportului

Federaţia Română de Fotbal a început încă din 2015 demersurile de modificare a Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, în sensul de a crea noi mecanisme de finanţare a sportului. În principal, FRF a solicitat clarificarea modului în care autorităţile locale pot finanţa sportul şi cuantumul în care o pot face. O serie de proiecte de dezvoltare sportivă au fost suspendate sau chiar anulate din cauza ambiguităţii legislaţiei şi acest lucru a fost reclamat şi de către autorităţi şi de către beneficiari – cluburile sportive.

Întrucât numeroase cluburi au comunicat în mod oficial că impunerea unui prag de 5% limitează în fapt finanţările primite din partea autorităţilor locale, existând situaţii în care cluburile primesc mai puţini bani, şi în vederea respectării principiului autonomiei locale, în noua Ordonanţă pragul de 5% a fost înlăturat, pentru a încuraja autorităţile locale să sprijine cât mai mult sportul.

O altă modificare importantă o reprezintă extinderea aplicabilităţii contractului de activitate sportivă pentru o mai largă categorie de participanţi. Astfel, conform regulamentelor şi statutelor federaţiilor sportive naţionale, alte persoane care contribuie la realizarea activităţii sportive vor beneficia de posibilitatea încheierii acestui tip de contract specific.

Alte modificări vizează autorizarea sportivilor de performanţă de către federaţia sportivă naţională, în baza unui ordin emis de MTS, posibilitatea finanţării asociaţiilor sportive şcolare şi universitare sau salarizarea personalului din structurile publice.

Restul preverilor OUG 38/2017 rămân în vigoare aşa cum au fost ele formulate prin ordonanţă. În consecinţă, cluburile sportive care vor să încheie un contract de activitate sportivă cu jucătorii au obligaţia legală de a include în respectivul contract toate prevederile menţionate în Ordinul privind aprobarea modelului-cadru al contractului de activitate sportivă nr. 631 din 19 iunie 2017. Cluburile au posibilitatea de a adăuga şi alte clauze negociate, în limita prevederilor legale şi a regulamentelor FRF”, se arată în comunicatul FRF.

Închide ×