News

Veste bună pentru elevi! Bursele cresc din semestrul II. Sorin Cîmpeanu anunță adoptarea Hotărârii de Guvern. Update

Guvernul a decis să mărească nivelul minim al burselor pentru elevi din semestrul II al anului școlar 2021-2022.
06.10.2021 | 21:10
Veste buna pentru elevi Bursele cresc din semestrul II Sorin Cimpeanu anunta adoptarea Hotararii de Guvern Update
Guvernul promite burse mărite pentru elevi din 2022/ Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
06-10-2021
18:12

Guvernul a aprobat prin HG creșterea burselor pentru elevi. Sumele acordate

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, miercuri seara, că Executivul a aprobat în ședință HG-ul privind creșterea burselor acordate elevilor în semestrul al doilea al anului școlar 2021-2022.

Hotărârea vizează cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar.

”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, în semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:

  • a) 500 lei, pentru bursa de performanță,
  • b) 200 lei, pentru bursa de merit,
  • c) 150 lei, pentru bursa de studiu,
  • d) 200 lei, pentru bursa de ajutor social”

În momentul de față, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din sistemul preuniveristar de stat este de 100 de lei.

Autoritățile locale pot acorda un cuantum mai mare de 100 de lei, în funcție de resursele financiare ale fiecărei primării, fapt ce a generat situația în care  există diferențe mari între bursele elevilor din localități diferite.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educației intenționează să majoreze cuantumul minim, însă în mod diferențiat pentru fiecare tip de bursă. Astfel, din semestrul II al anului școlar în curs nu vor exista burse mai mici de 150 de lei.

Bursele minime vor varia între 150 și 500 de lei

Un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Educației prelungește pentru  semestrul I al anului școlar 2021-2022 valabilitatea cuantumului minim de 100 de lei pentru toate tipurile de bursă, însă pe semestrul II le majorează, dar în mod diferențiat.

ADVERTISEMENT

În semestrul II al anului școlar 2021-2022, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat, cu frecvenţă, este de:
– 500 ron, pentru bursa de performanță,
– 200 ron, pentru bursa de merit,
– 150 ron, pentru bursa de studiu,
– 200 ron, pentru bursa de ajutor social.

Bursele se asigură din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale și din sume defalcate din taxa pe valoare
adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat cu această destinație.

ADVERTISEMENT

În continuare, consiliile locale vor putea stabili un cuantum mai mare al burselor, în funcţie de posibilităţile lor financiare.

Inechități în sistemul de burse pentru elevi

În anii trecuți, erau disparități majore între bursele acordate de localități diferite, în funcție de bugetele respectivelor comunități sau de cât de dispuse erau primăriile să stimuleze performanța școlară față de alte proiecte. În august 2020, Curtea de Conturi a depus un raport prin care a subliniat inechitatea tratării elevilor cu performanțe școlare similare, primind în schimb burse diferențiate.

ADVERTISEMENT

În regiunile dezvoltate socio-economic, libertatea decizională a autorităților locale de a contribui la finanțarea unităților de învățământ arondate, a fost semnificativ mai mare. În schimb unitățile de învățământ aflate în regiuni socio-economice dezavantajate, au fost dependente integral de fondurile alocate de la bugetul statului. Acest lucru pune sub semnul întrebării respectarea principiului echității distribuirii fondurilor destinate unui învățământ de calitate. Astfel, referitor la problematica acordării burselor școlare, există riscul creării unor situații de inechitate între elevii cu aceleași performanțe dar care învață în școli situate în unități administrativ
teritoriale diferite”, arăta Curtea de Conturi.

Un  prim pas în corectarea acestor inechități a fost modificarea Legii educației naționale astfel încât Guvernul să poată stabili anual cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevi.

Nivelul minim al burselor, majorat după un an

În bugetul pentru  anul în curs au fost alocate sumele necesare ca pentru toate bursele elevilor să fie de cel puțin 100 de lei lunar, la care să se adauge contribuția primăriilor.

Am stabilit pentru prima oară este un prag minim pentru bursele elevilor, pentru că existau diferite decizii ale consiliilor locale care dădeau burse de 8 lei sau de 14 lei sau de 16 lei. În alte consilii locale se dădea bursă de 200 de lei sau de 300 de lei. Sunt patru categorii de burse. Ce am stabilit noi? Că există un cuantum minim al bursei care trebuie acordate de consiliile locale, care este de 100 de lei”, anunța, în luna ianuarie, Ludovic Orban, vorbind despre bugetul de stat pe anul 2021.

Numai că pragul de 100 de lei era instituit indiferent de tipul de bursă astfel că inechitățile erau generate nu doar de diferențele de bani alocate de primării, ci și de faptul că nu se făcea o diferențiere clară între tipurile de bursă, în funcție de performanțele elevilor.

Prin noile praguri ce vor fi aplicate din semestrul II, se înlătură și posibilitatea ca bursele de performanță să fie doar cu puțin mai mari decât cele de merit sau cele de studiu.

Potrivit datelor din nota de fundamentare a proiectului de hotărâre de guvern, la finalul anului școlar 2020-2021, numărul total de beneficiari de burse școlare era următorul:

– 2.884 beneficiari pentru bursa de performanță,
– 532.810 de beneficiari pentru bursa de merit,
– 31.857 de beneficiari pentru bursa de studiu,
-156.038 beneficiari pentru bursa de ajutor social.

Numărul  burselor s-a majorat în 2020

Față de estimările realizate de inspectoratele școlare la finalul anului 2020, bazate pe rezultatele anului școlar anterior, s-a observat o creștere a numărului de beneficiari ai burselor de merit cu 152.360 de beneficiari”, precizează sursa citată.

Creșterea considerabilă a numărului de beneficiari a făcut mai dificilă aplicarea majorării cuantumului minim din primul semestru, însă majorarea este prevăzută a fi introdusă din anul 2022, când sumele necesare vor fi incluse în bugetul de stat.

Măsurile propuse în această Hotărâre de Guvern vor conduce la creșterea echității în învățământul preuniversitar, dat fiind faptul că modul în care acestea se vor acorda va fi mult mai axat pe actualele probleme socio-economice și nevoi ale elevilor proveniți din categorii defavorizate. De asemenea, este stimulată performanța școlară a elevilor în contextul în care Ministerul Educației are ca misiune asigurarea unui mediu educațional pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor beneficiarilor săi”, motivează Ministerul Educației.

ADVERTISEMENT
„M-au păcălit, m-au mințit!” » Ciprian Tătărușanu, la ora adevărului: „Soția nu a...
„M-au păcălit, m-au mințit!” » Ciprian Tătărușanu, la ora adevărului: „Soția nu a crezut. I-am zis că avem o singură variantă”
Regia de stat condusă de o fostă contabilă a instituției. Funcții de conducere...
Regia de stat condusă de o fostă contabilă a instituției. Funcții de conducere pentru un fost europarlamentar și un director din Bancorex
Motivul pentru care David Popovici refuză să conducă mașinile primite de la Ion...
Motivul pentru care David Popovici refuză să conducă mașinile primite de la Ion Țiriac. Adevărul despre bolidul de 200.000 de euro în care a fost surprins
Omenirea atinge limita superioară a speranței de viață, conform unui nou studiu. Cel...
Omenirea atinge limita superioară a speranței de viață, conform unui nou studiu. Cel mai bătrân om are 116 ani
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
VIDEO Mircea Lucescu, impresionat de naționala Ciprului înaintea meciului direct
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Anamaria Prodan îi spune „Da” lui Ronald Gavril! Urmează nunta anului în România?...
Anamaria Prodan îi spune „Da” lui Ronald Gavril! Urmează nunta anului în România? „E tatăl pe care Bebeto și l-a dorit toată viața!”
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Urmează două săptămâni decisive pentru trei zodii
Horoscop Camelia Pătrășcanu. Urmează două săptămâni decisive pentru trei zodii
Când va avea loc înmormântarea lui Cătălin, șoferul de Uber ucis de client....
Când va avea loc înmormântarea lui Cătălin, șoferul de Uber ucis de client. Gestul emoționant făcut de cei care l-au cunoscut pe tânăr
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată...
Schema Nordis. Robert Turcescu a cumpărat un apartament la Mamaia: ”Acolo trebuie terminată investiția”
Alexia Eram alături de un alt bărbat celebru. Cu cine s-a fotografiat fosta...
Alexia Eram alături de un alt bărbat celebru. Cu cine s-a fotografiat fosta lui Mario Fresh
Bomba MOMENTULUI! Alexia Eram, alături de un alt bărbat, la doar o lună...
Bomba MOMENTULUI! Alexia Eram, alături de un alt bărbat, la doar o lună de la despărțirea de Mario Fresh. Ce fericiți sunt!
ESTE VESTEA ZILEI! Românii primesc pensie ȘI MAI MARE
ESTE VESTEA ZILEI! Românii primesc pensie ȘI MAI MARE
Ce putere are Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Poveștile oamenilor cărora li s-a schimbat...
Ce putere are Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva. Poveștile oamenilor cărora li s-a schimbat viața după ce au fost în pelerinaj la Iași
„Înțeleg totul. Totul, în afară de un singur lucru: de ce vă...”. Ultimul...
„Înțeleg totul. Totul, în afară de un singur lucru: de ce vă...”. Ultimul cuvânt al lui Aleksei Navalnîi în Procesul Yves Rocher
Testul lui Socrate. E simplu și oferă o lecție de viață pe care...
Testul lui Socrate. E simplu și oferă o lecție de viață pe care o putem aplica în zilele noastre