News

Veste bună pentru elevi! Pot recupera materia pierdută prin programul „Școala după școală“. Care sunt condițiile

25.02.2021 | 19:00
Veste buna pentru elevi Pot recupera materia pierduta prin programul Scoala dupa scoala Care sunt conditiile
ADVERTISEMENT

Elevii care au dificultăți de învățare, elevii care se află în riscul de abandon școlar, elevii care au avut un acces deficitar la orele online și elevii care provin din grupuri vulnerabile vor fi ajutați, începând cu semestrul al II-lea, să recupereze materia pierdută, potrivit unui ordin al ministrului Educației, publicat miercuri. Părinții își pot înscrie copiii în acest program începând de azi.

Programul național pilot „Școala după școală” adresat elevilor din clasele primare și din gimnaziu a fost publicat miercuri în monitorul Oficial printr-unordin dat de ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Cui se adresează programul “Şcoala după şcoală”

Acest program se adresează elevilor aflați în risc de părăsire timpurie a școlii și/sau în risc ori situație de eșec școlar, în special elevilor care nu au putut urma cursurile online fiindcă nu au avut acces la tehnologie, precum și elevilor care aparține grupurilor vulnerabile și celor care provin din familii sărace, aici intră și elevii din mediu rural, romii și elevii care au dizabilități.

Pentru a participa la programul „Școala după școală“, elevii trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Documentele necesare pentru înscrierea în program sunt următoarele:

ADVERTISEMENT
  • Pentru elevii care nu au putut urma școala online, părintele sau reprezentatul legal al copilului trebuie să facă o solicitare scrisă și să o depună la școala de care aparține copilul. Alături de solicitarea scrisă,  părintele mai trebuie să depună și o declarație pe propria răspundere din care să reiasă că elevii nu au putut urma cursurile școlii online.
  • Pentru elevii care se află într-o situație de corigență sau au situația neîncheiată la cel puțin o materie, școala este cea care depune lista acestor elevi la minister.
  • Pentru elevii care din alte motive au rămas în urmă cu materia și au nevoie să o recupereze. Acești elevi sunt selectați în funcție de rezultatele școlare și de evaluarea inițială făcută la începutul semestrului.

„Scopul principal al Programului național pilot de tip „Şcoala după şcoală“ este organizarea, în școlile cu clase de învățământ primar şi gimnazial, de activități remediale, în vederea acordării de sprijin elevilor pentru formarea competențelor specifice, sporirea șanselor de succes școlar şi de acces la niveluri superioare de educație şi diminuarea riscului de părăsire timpurie a şcolii”, se arată în Ordinul de ministru.

ADVERTISEMENT

În Ordinul de ministru se mai specifică și că vor avea prioritate elevii care au avut acces deficitar la școala online.

Un alt aspect menționat în ordin este acela că elevii aleși să facă parte din acest program vor putea să meargă la cursuri la o altă școală din oraș în cazul în care școala din care provin nu organizează aceste clase.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește organizarea, o clasă remedială va fi formată din 12 elevi, iar în cadrul unei luni elevii vor participa la 20 de ore de activități remediale în care prezența fizică este obligatori.

Școlile care se vor înscrie în programul „Şcoală după şcoală” vor primi 200 de lei pe lună pentru fiecare elev înscris.

Care este calendarul programului „Şcoala după şcoală”

Conform Ordinului de ministru, calendarul pentru acest program este următorul:

  • 25 februarie – 2 martie 2021: informarea de către şcoli a potenţialilor beneficiari şi părinţii lor de existenţa programului, prin afişarea prevederilor legale la loc vizibil şi pe site-ul şcolii;
    • 25 februarie – 3 martie: depunerea de către părinţi a solicitărilor scrise de înscriere a elevului în program;
    • 4 martie: transmiterea de către şcoli a listelor cu elevii eligibili;
    • 5 martie: stabilirea de către inspectoratele şcolare a şcolilor care vor realiza ore remediale;
    • 8 martie: începerea activităţilor remediale în cadrul programului „Şcoală după şcoală” de către unităţile de învăţământ.
ADVERTISEMENT