News

Școlile, redeschise pe 8 februarie. Care sunt cele trei scenarii după care elevii se întorc în bănci. Update

02.02.2021 | 17:21
Scolile redeschise pe 8 februarie Care sunt cele trei scenarii dupa care elevii se intorc in banci Update
ADVERTISEMENT

Se redeschid școlile în România de pe 8 februarie. Decizia a fost luată în urma întâlnirii lui Klaus Iohannis cu premierul, cu miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii, cu şeful DSU Raed Arafat şi cu directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

UPDATE, ora 17:00 / Klaus Iohannis a anunţat că şcolile se vor redeschide în format fizic pe 8 februarie pentru majoritatea copiilor.

ADVERTISEMENT

Şcolile vor funcţiona după trei scenarii: verde, galben şi roşu.

“În localităţile în care sunt puţine cazuri de COVID, în aşa numitul scenariu verde, toţi copiii merg fizic la şcoală.

În localităţile cu mai multe cazuri, scenariul galben, acolo copiii de grădiniţă merg fizic la grădiniţă, clasele I-IV merg la şcoală şi din ciclul secundar merg doar copiii de clasa a-VIII-a, pentru că ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg tinerii din clasa a XII-a.

ADVERTISEMENT

În localităţile în scenariul roşu, merg fizic doar copiii la grădinţă şi clasele I-IV la şcoală, restul făcând şcoala on-line. 

Iar în localităţi unde incidenţa este mai mare, intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă. Pe scurt, grădiniţele şi clasele I-IV vor funcţiona fizic peste tot, mai puţin în localităţile care intră în carantină. Acolo unde sunt puţine cazuri de COVID, toţi copiii merg la şcoală, unde sunt ceva mai multe merg la şcoală cei mici şi clasele VIII şi XII, iar unde sunt multe cazuri, înainte să intre în carantină, merg doar cei mici, gradiniţe şi clasele I-IV”, a explicat preşedintele Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 16:30 / Pe surse, școlile se vor redeschide pe 8 februarie. Decizia se va aplica în funcție de rata de infectare din fiecare localitate în parte.

Conform Edupedu și News.ro, scenariile de redeschidere a școlilor sunt următoarele:

  • În localitățile care se încadrează în “scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic.
  • În localitățile care se încadrează în “scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.
  • Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis, ședință la Palatul Cotroceni pe tema deschideri școlilor

UPDATE, ora 10:57 / Președintele Klaus Iohannis a convocat marți, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință cu mai mulți membri ai guvernului pentru luarea deciziei finale privind deschiderea școlilor începând cu 8 februarie.

La întâlnire vor participa premierul Florin Cîțu, ministrul Sănătății: Vlad Voiculescu, ministrul Educației: Sorin Cîmpeanu, șeful DSU: Raed Arafat și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol.


După o lungă perioadă de școală online, elevii și profesorii s-au putea întoarce din nou la cursuri cu prezența fizică. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a făcut anunțul la începutul anului, atunci când anunța data de 2 februarie ca una în care se va lua decizia finală.

În urmă cu o lună, oficialul Guvernului spunea că s-a ajuns la un acord cu privire la redeschiderea tuturor școlilor, iar elevii și profesorii ar putea fi din nou prezenți în unitățile de învățământ începând cu data de 8 februarie, atunci când, de altfel, începe și semestrul al doilea. Totul însă ține de situația epidemiologică.

Se redeschid școlile din 8 februarie? Marți se face anunțul oficial

În cursul zilei de marți, autoritățile statului, în frunte cu președintele Klaus Iohannis, Ministerul Sănătății și cel al Educației, vor lua decizia finală privind redeschiderea unităților de învățământ.

Cîțu a spus că marți autoritățile vor avea toate informațiile privind evoluția cazurilor de COVID-19 în România, iar pe baza acestora vor lua decizia privind redeschiderea școlilor.

”Nu pot să mă antepronunţ. Până mâine vom avea mai multe informaţii. Din ce vedem, evoluţia este constantă, nu avem o îmbunătăţire fantastică de acum două săptămâni, dar nu avem nicio înrăutăţire, deci suntem oarecum pe un platou.

Dacă până mâine (n.r. marți) vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte școlile” , spunea șeful Executivului.

Și mai circumspect este ministrul Sănătății. Luni, Vlad Voiculescu a evitat să se pronunțe asupra posibilității deschiderii școlilor în 8 februarie, când începe semestrul al doilea al anului școlar.

”Nu pot să mă pronunț în momentul ăsta. O să evit să mă pronunț. Întrebați-mă altceva, vă rog”, a fost răspunsul lui Vlad Voiculescu, întrebat, la B1 TV, în legătură cu decizia care va fi luată mâine.

Cu o zi în urmă, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spunea că decizia de deschidere sau închidere a școlilor nu este luată de Ministerul Educației, ci este de competența Ministerului Sănătății.

Ce spune Sorin Cîmpeanu de scenariile privind școala online

Deși scenariul hibrid a fost eliminat, ministrul Cîmpeanu a spus că vor mai exista 4 situații în care poate funcționa în continuare școala online:

  1. Elevii au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități. Ei vor face în continuare online.
  2. Elevii au aparținători în familie care au vulnerabilități medicale, certificate ca atare. Pentru aceștia, învățământul va fi în continuare online.
  3. Elevii prezintă simptome. Recomandarea „apăsată” a Ministerului Sănătății, dar și a Ministerului Educației este să rămână acasă.
  4. Profesorii prezintă vulnerabilități sau simptome. Profesorul stă acasă și se va face predare-învățare online.

Când s-au închis școlile în România

După reintensificarea pandemiei de Covid-19, președintele Klaus Iohannis anunța pe 5 noiembrie, în debutul ședinței de Guvern, închiderea școlilor din toată țara, ca măsură pentru controlul răspândirii bolii.

În debutul ședinței de Guvern de la acea dată, Iohannis a declarat că sunt necesare măsuri mai ferme pentru a controla extinderea pandemiei în România.

Printre acestea se număra trecerea tuturor școlilor din România în scenariul roșu, restricționarea circulației pe timp de noapte, închiderea magazinelor după ora 21:00, închiderea piețelor și târgurilor și obligativitatea purtării măștii în toată țara.

Apoi, pe 14 ianuarie, Klaus Iohannis anunța că, din 8 februarie, majoritatea şcolilor ar urma să se redeschidă. El spunea că se revine la sistemul în care se ţine cont de evoluţia pandemiei de COVID-19, adică de rata de infectare, în fiecare localitate.

Președintele preciza atunci că în localitățile care se încadrează în “scenariul verde”, toate școlile ar urma să se redeschidă fizic, în localitățile care se încadrează în “scenariul galben” vor merge la școală elevii din ciclul primar și cei din clasele a VIII-a și a XII-a, precum și copiii de grădiniță.

Dacă localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă fizic la cursuri copiii de grădiniță și de ciclu primar, dar ceilalți nu mai merg la școală.

Ce înseamnă că o localitate se află în scenariul verde, galben sau roșu?

  • Scenariul verde – rata de infectare între 0 și 1,5 la mia de locuitori
  • Scenariul galben – rata de infectare între 1,5 și 3 cazuri la mia de locuitori
  • Scenariul roșu – rată de infectare peste 3 la mia de locuitori
ADVERTISEMENT