News

Veste bună pentru fermierii români! Bani mai mulţi pentru culturile de legume. Cât vor primi la hectar

23.04.2020 | 18:09
Veste buna pentru fermierii romani Bani mai multi pentru culturile de legume Cat vor primi la hectar
ADVERTISEMENT

Ministerul Agriculturii a anunțat bani mai mulţi pentru culturile de legume. Fermierii din acest domeniu vor fi ajutați de o decizie luată de Comisia Europeană.

Veste bună pentru fermierii români! Bani mai mulți pentru culturile de legume. Cât vor primi la hectar

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, anunță că oficialii Comisiei Europene au aprobat solicitarea privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spaţii protejate.

ADVERTISEMENT

Asta înseamnă că fermierii din România care cultivă legume în spații protejate vor primi anul acesta o sumă dublă, aproximativ 5.000 de euro la hectar.

Această majorare consistentă a plafonului pentru sprijinul cuplat a fost permisă de Comisia Europeană. Vestea a fost oferită de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, într-o conferinţă de presă.

ADVERTISEMENT

“O scrisoare a comisarului european pentru agricultură pe care am primit-o acum două zile se referă la o cerere pe care am făcut-o în mod excepţional şi prin care am încercat să corectăm, iarăşi, o eroare a fostei guvernări. Anul trecut, la 1 august, când s-au notificat la Bruxelles plafoanele pentru sprijinul cuplat vegetal, s-a făcut o eroare.

Eu spun că a fost o eroare, nu a fost făcută cu rea intenţie, şi pentru legumicultorii care cultivă legume în spaţii protejate, respectiv sere şi solarii, s-au micşorat foarte mult plafoanele, cam cu 35%, raportat la anul 2018.

ADVERTISEMENT

Am făcut o scrisoare comisarului în care am spus că în mod excepţional, dat fiind şi situaţia prin care trecem, şi am invocat şi scăderea consumului de legume, am invocat şi slaba asociere şi gradul redus în care aceştia pot să îşi valorifice producţia, să ne permită să reaşezăm sumele şi plafoanele.

Acest lucru este permis, astfel că unii dintre cei care se aşteptau anul acesta o să primească o sumă dublă, aproximativ 5.000 de euro la hectar”, a afirmat Oros la conferința de presă.

ADVERTISEMENT

Avertismentul lui Adrian Oros din startul lunii aprilie

La începutul acestei luni, ministrul agriculturii scria pe o rețea de socializare că anul trecut a fost diminuată suma pentru legumicultori, fapt pentru care a fost făcută o notificare la Bruxelles pentru a corecta această eroare.

Adrian Oros a postat un nou mesaj pe Facebook în care nu ezită să critice fosta guvernare.

”O veste bună pentru fermierii români! Comisia Europeană a aprobat solicitarea mea privind majorarea plafonului alocat sprijinului cuplat pentru culturile de legume în spații protejate!

Astfel, am reușit să reparăm eroarea Guvernării PSD de anul trecut, când aceștia au omis să notifice Comisia Europeană asupra sprijinului necesar pentru legumicultori.”, anunța Oros.

ADVERTISEMENT