News

Veste bună pentru fumători! Când se vor scumpi, de fapt, țigările. Decizia ministerului de Finanțe

14.08.2019 | 16:49
Veste buna pentru fumatori Cand se vor scumpi de fapt tigarile Decizia ministerului de Finante

Fumătorii primesc o veste bună de la autorități. După ce acciza la țigarete a fost majorată și urma să intre în vigoare toamna acesta, iată că Ministerul Finanțelor amână aceaastă hotărâre pentru ianuarie 2020.

Țigările nu se vor mai scumpi toamna aceasta

În urmă cu doar o săptămână, în data de 6 august un proiect de ordonanță de urgență prevedea mărirea accizei la țigări începând din septembrie 2019. Însă, un proiect de modificare a Codului Fiscal publicat de Ministerul Finanțelor a decis să amâne proiectul de lege și automat, majorarea accizei la țigarete pentru ianuarie 2020. Asta înseamnă că nivelul accizei va crește treptat până în anul 2022 când va ajunge la 563.97 lei/1.000 de ţigarete.

„Având în vedere că nivelul actual al accizei totale pentru ţigarete nu reprezintă cel puţin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al ţigaretelor eliberate pentru consum, se impune creşterea nivelului accizei totale pentru ţigarete, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 483.74 lei/1.000 ţigarete la 503.97 lei/1.000 de ţigarete”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, potrivit jurnalul.antena3.ro.

Fumătorii au primit o veste bună
Țigările nu se mai scumpesc toamna aceasta. Abia de anul viitor vor costa mai mult. Sursa foto: revistateo.ro

Ce spun producătorii de țigarete despre majorarea accizei

Majorarea accizelor ar urma să aducă venituri suplimentare la buget. În anul 2020 se vor adăuga la bugetul de stat 699.6 milioane de lei, iar în anul 2021 – 857.4 milioane de lei. Intenția de majorare a accizelor la țigarete din luna septembrie a acestui an a adus numeroase nemulțumiri în rândul producătorilor din acest sector.

JTI arată că decizia Guvernului de a avansa mărirea accizei aruncă în aer planurile de afaceri. Potrivit producătorului de ţigarete, iniţiativa anunţată de autorităţi este argumentată prin alinierea la Directiva UE care prevede că incidenţa accizei în preţul mediu ponderat trebuie să fie 60%. Potrivit acestei Directive acciza va crește în al doilea an după ce incidența va scădea sub 60%.

Şi British American Tobacco a reacţionat spunând că majorarea nivelului accizei la ţigarete din septembrie 2019 riscă să crească numărul mare pentru reţelele de crimă organizată, în dauna bugetului statului, a consumatorilor şi a industriei legitime.

Tags: