News

Veste bună pentru încă o categorie de salariați. Ar putea ieși la pensie înainte de 50 de ani

Un proiect de lege înregistrat la Senat propune ca și dansatorii ori soliștii de balet să poată ieși la pensie în aceleași condiții precum balerinii sau acrobații.
19.06.2022 | 12:51
Veste buna pentru inca o categorie de salariati Ar putea iesi la pensie inainte de 50 de ani
Propunerea de modificare a Legii pensiilor a fost depusă la Senat Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Inițiativa de modificare a Legii pensiilor prevede că, dacă îndeplinesc condiția stagiului de cotizare minim, dansatorii sau soliștii de balet pot ieși la pensie chiar și înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani.

Veste bună pentru încă o categorie de salariați

Potrivit Avocatnet.ro, concret, în cazul în care proiectul de lege de la Senat va ajunge să se aplice, pensionarea dansatorilor și soliștilor de balet se va face în aceleași condiții ca cele prevăzute acum în Legea pensiilor nr. 263/2010 pentru balerini și acrobați.

ADVERTISEMENT

Aceștia beneficiază în prezent de o vârstă standard de pensionare redusă, ce nu poate fi mai mică de 40 de ani pentru femei și 45 de ani pentru bărbați.

Cu excepția balerinilor și acrobaților, vârsta standard de pensionare redusă pentru profesiile din domeniul artistic ce pot fi încadrate în condiții speciale de muncă este de 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Potrivit legislațieie în vigoare, de vârsta de pensionare redusă amintită pot beneficia doar cei ce au activat (și cotizat) cel puțin 20 de ani în locuri de muncă din domeniul artistic, pentru care reducerea vârstei standard de pensionare este de 15 ani.

Alte categorii de artiști care beneficiază de reducerea vârstei de pensionare

Din categoria profesiilor din domeniul artistic ale căror locuri de muncă se încadrează în condiții speciale mai fac parte, pe lângă cea de balerin sau acrobat, și cele de dansator, jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice, solist vocal de operă și de operetă, instrumentist la instrumente de suflat și cascador.

ADVERTISEMENT

Potrivit inițiatorilor,  măsura se justifică, “având în vedere statisticile care relevă faptul că, după vârsta de 40 de ani, condiţia fizică, inclusiv musculatura dansatorilor şi soliştilor balet, este deteriorată, fără a mai putea face faţă prezentării spectacolelor la un nivel artistic de înaltă calitate sau de mai lungă durată şi faptul că în rândul salariaţilor dansatori din instituţiile de profil se constată că, după vârsta de 45 de ani, aceştia se află cel puţin opt luni din an în concedii medicale sau pe tratamente de recuperare a problemelor la ligamente şi fracturilor”.

Mai mult decât atât, faptul că persoane cu același tip de activitate (balerini și acrobați) beneficiază de condiții mai bune de pensionare înseamnă existența unei inechități.

ADVERTISEMENT

Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie să treacă de Parlament, să fie promulgat și să fie publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT