News

Veste bună pentru păgubiții de City Insurance. Peste 1000 de asigurați vor primi bani din Fondul de Garantare

Luni, 29 noiembrie 2021, se vor face primele despăgubiri în cazul falimentului City Insurance. Peste 1000 de asigurați vor primi bani din Fondul de Garantare (FGA).
27.11.2021 | 17:28
Veste buna pentru pagubitii de City Insurance Peste 1000 de asigurati vor primi bani din Fondul de Garantare
ADVERTISEMENT

Începutul de săptămână va fi unul favorabil, așadar, pentru o parte dintre păgubiții City Insurance. Mai exact, pentru 1.003 persoane, din totalul de 68.931 cereri de plată și 35.687 cereri de deschidere de dosare, primite până acum de FGA.

De altfel, tot din totalul de 68.931,  5.556 de cereri aparțin BAAR, alte 5.705 sunt de tip regres de la asiguratori, iar restul 57.670 de cereri de plată aparțin creditorilor.

ADVERTISEMENT

Cum se va face plata despăgubirilor

”Fondul de garantare a asiguraților (FGA) va efectua Luni, 29 Noiembrie 2021,  primele plăți de despăgubiri pentru cererile de plată depuse de către păgubiții Societății de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A.

Potrivit prevederilor legale, dreptul creditorilor de asigurări de a solicita plata sumelor cuvenite de la Fond s-a născut la data publicării în Monitorul Oficial a deciziei ASF prin care s-a retras autorizația de funcționare a Societății de Asigurare – Reasigurare City Insurance S.A., respectiv 27.09.2021”, a anunțat FGA într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

FGA a explicat și cum se vor face despăgubirile asiguraților City Insurance. Anume, în limita a 500.000 de lei pentru fiecare creanță în parte.

”Plata despăgubirilor se face în limita a 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat cu asigurătorul aflat în insolvență, potrivit plafonului de garantare reglementat de Legea nr. 213/2015 actualizată”, a mai transmis FGA.

ADVERTISEMENT

Cum se pot face cereri de plată

Reprezentanții instituției au venit cu precizări și despre cum se pot depune cereri pentru despăgubire. Acestea se pot întocmi de orice persoană care era asigurată la City Insurance.

Există și un termen al cererii de plată. Concret, la 90 de zile de la data deschiderii falimentului firmei sau ”de la data naşterii dreptului de creanţă”.

ADVERTISEMENT

”Conform art.14 din Legea 213/2015 modificată prin OUG 102/2021 publicată în Monitorul Oficial al României în data de 27 septembrie 2021, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în stare de insolvenţă poate formula o cerere de plată motivată, adresată Fondului în condiţiile prevăzute la art. 121 şi alin. (4).

Nu mai târziu de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior, sub sancţiunea decăderii din drept”, a mai informat FGA.

Din ce cauză a intrat în faliment City Insurance

City Insurance, cel mai mare asigurator din România, a intrat în insolvență pe data de 17 septembrie. Autoritatea de Supraveghere Financiară ( ASF) i-a retras autorizația de funcționare deoarece compania nu mai are bani pentru achitarea tuturor solicitărilor ASF. Drept urmare, City Insurance nu mai poate încheia nicio poliță de asigurare pentru conducătorii auto.

”Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, în conformitate cu prevederile art. 21 alin. (1) lit. d) și lit. e), art. 67 alin. (1) lit. a), art. 72 alin. (1)  și art. 95 alin. (1) din Legea nr. 237/2015, cu modificările și completările ulterioare, dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită”, anunța ASF.

ADVERTISEMENT