News

Veste bună pentru părinți. Ce beneficii vor avea în următoarele șase luni

03.01.2021 | 07:47
Veste buna pentru parinti Ce beneficii vor avea in urmatoarele sase luni
ADVERTISEMENT

Vești bune de la Guvernul României pentru părinți. Executivul a prelungit cu încă 6 luni o serie de măsuri care vin în sprijinul acestora, după ce au fost afectați de restricțiile aduse de pandemie.

Astfel, decizia prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică sunt suspendate, a fost prelungită de la 31 decembrie 2020 până pe 30 iunie 2021.

ADVERTISEMENT

Măsura aprobată de guvernanți și publicată deja în Monitorul Oficial vine în contextul în care, cel mai probabil, școlile nu se vor relua în viitorul apropiat cu prezența fizică a elevilor la cursuri.

Debut de 2021 cu o veste bună pentru părinți. Beneficiile din în următoarele șase luni

Sprijin pentru părinți în debut de 2021 din partea statului. Autoritățile au decis să prelungească cu șase luni măsura prin care se acordă părinților zile libere plătite pentru a sta acasă cu copiii în perioada în care școlile sunt închise.

ADVERTISEMENT

Executivul condus de Florin Cîțu Guvernul a prelungit măsura prin care se acordă zilele libere părinților care au copii la creșă, grădiniță sau la școală, cu vârsta de până la 12 ani, în cazul în care cursurile cu prezența fizică sunt suspendate din cauza epidemiei de coronavirus.

  • 30 iunie 2021 este data până la care părinții salariați pot sta acasă cu cei mici, conform prevederilor
ADVERTISEMENT

Tehnic vorbind, actul normativ aprobat în ultima ședință de Guvern a cabinetului Cîțu din anul 2020 prevede modificarea alineatului 1 al articolului 8^2 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 147/2020 privind acordarea unor zile libere pentru părinți în vederea supravegherii copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența efectivă a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 278/2020, anunță România TV.

Care este indemnizația care se acordă fiecărui părinte

Legea în vigoare care prevede că unul dintre părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani poate beneficia de zilele libere plătite în cuantum de 75% pe perioada în care sunt suspendate cursurile sau activitatea didactică se desfășoară online, dacă părintele nu poate să lucreze de acasă.

ADVERTISEMENT

”Prevederile prezentei Ordonanțe de urgență se aplică până la 30 iunie 2021 și în situația în care prin ordin al ministrului educației se dispune suspendarea activităților care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ și continuarea activităților didactice în sistem on-line”.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă acordată părinților se plătește de către angajator și e în cuantum de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile llucrătoare, însă nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat”, se arată în textul actul normativ.

ADVERTISEMENT