News

Veste bună pentru părinți. Serviciile after school vor fi decontate pentru elevii de clase primare

20.08.2020 | 17:52
Veste buna pentru parinti Serviciile after school vor fi decontate pentru elevii de clase primare
Costurile programului after school vor fi decontate de statul român. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Statul român va deconta plata serviciilor after school pentru preșcolarii și elevii din clasele 1-4, în urma unei decizii luate de președintele României.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat o astfel de lege la inițiativa vicepremierului Raluca Turcan, care vine în ajutorul părinților cu copii la școală.

ADVERTISEMENT

Conform Mediafax, Iohannis a promulgat și legea inițiată de Ecaterina Andronescu, care face referire la introducerea cursurilor alternative în format on-line.

Cheltuielile părinților cu programul de tip after school vor fi decontate de statul român

Programul „Școală după școală”, va fi finanțat de statul român, lucru anunțat oficial de autorități prin intermediul unui comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Statul finanțează programul Școală după școală pentru preșcolarii și elevii de până în clasa a IV-a, inclusiv, al căror părinți, reprezentanți legali sau, după caz, persoana care a fost desemnată de părinte pentru întreținerea unui copil, pe perioada absenței părinților, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care solicită acest serviciu, prin tichete educaționale a căror valoare nominală lunară se raportează la indicatorul social de referință și este 0.8 ISR, exprimat în lei, pentru fiecare copil înscris în program”, e precizat în lege.

Așadar, în condițiile în care valoarea ISR a rămas la nivelul de 500 lei, stabilit în 2008, cu peste 10 ani în urmă, copiii vor putea primi aproximativ 400 de lei în funcție de cheltuieli pentru programul after school.

ADVERTISEMENT

Desigur, cifra nu este fixă și variază în funcție de școală, de oraș, de numărul de zile sau ore în care elevul este lăsat în grija profesorilor.

Potrivit legii publicată în unanimitate de senatori, tichetele vor avea scop exclusiv educațional, nu pot fi transferabile altor beneficiari și vor fi decontate de școli. Tichetul se va acorda pe baza cererii făcute de părinte pentru fiecare copil în parte.

ADVERTISEMENT

Mai mult, Iohannis a promulgat legea Ecaterinei Andronescu, referitoare la introducerea cursurilor alternative în format on-line. Totodată a fost promulgată legea fostului ministru Liviu Marian Pop, care prevede diminuarea numărului de elevi într-o clasă.

ADVERTISEMENT