News

Veste bună pentru profesori: se fac noi angajări în învăţământ. Condiții speciale pentru noile posturi

20.10.2020 | 18:42
Veste buna pentru profesori se fac noi angajari in invatamant Conditii speciale pentru noile posturi
ADVERTISEMENT

Școlile vor putea angaja profesori mai mulți acolo unde primăriile cred că se impune suplimentarea numărului lor, inclusiv pentru programe de tip after school. Prevederea este inclusă într-un proiect de lege pentru care Biroul Permanent al Camerei Deputaților a aprobat dezbaterea lui în procedură de urgență.

Propunerea legislativă aparține unui grup de deputați USR, iar prevederile sale ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2021 astfel încât școlile să suplinească deficitul de cadre didactice apărut ca urmare a desfășurării online a orelor de clasă, în zonele unde situația epidemiologică a impus acest lucru.

ADVERTISEMENT

Astfel, administrațiile locale capătă dreptul de a finanța din resurse proprii angajarea unui număr suplimentar de profesori, care ar putea fi folosiți și în cadrul programelor de tip after school.

Numărul profesorilor, mărit după necesități

Inițiatorii susține că epidemia de COVID-19 a arătat faptul că școlile nu pot fi administrate uniform, deoarece au trei variante de funcționare în momentul de față, în funcție de gradul de răspândire a bolii: cu toți elevii la cursuri, cu elevii care vin la școală prin rotație sau cu școli care funcționează exclusiv online. Aceste situații fac necesar un număr diferit de cadre didactice, care variază în funcție de „scenariul” în care funcționează școala.

ADVERTISEMENT

De ce autoritățile publice locale nu ar putea să aibă posibilitatea să finanțeze și salariile cadrelor didactice în măsura în care școlile de pe raza respectivei unități administrativ-teritoriale ar semnala nevoia reală de resursă umană suplimentară?”, se spune în expunerea de motive a proiectului  de lege.

Un alt considerent pentru oportunitatea legii este acela că implicarea financiară a primăriilor ar contribui la extinderea programelor after school.

ADVERTISEMENT

Se conferă un drept potestativ autorităților publice locale de a cuprinde în bugetele publice locale o destinație nouă de cheltuieli reprezentate de plata salariilor cadrelor didactice calificate, precum și a celor necalificate, dar cuprinse în programe de reconversie profesională acreditate de Ministerul Educației și Cercetării, dar și a eventualelor programe de tip Școala după școală”, cred inițiatorii.

Aceștia susțin că legea nu va avea un impact asupra bugetului de stat, ci doar asupra bugetelor locale, acolo unde primăriile vor să se implice financiar.

ADVERTISEMENT

Deși Legea educației naționale prevede că eventualele modificări ale legislației din învățământ intră în vigoare odată cu începutul anului școlar, inițiatorii vor ca legea să-și producă efectele de la 1 ianuarie 2021, prin derogare, fiind invocat faptul că este necesar ca fondurile necesare aplicării să fie alocate de primării în bugetele pe care le vor aproba pentru anul viitor.

ADVERTISEMENT
Tags: