News

Veste bună pentru români. O nouă regulă pentru toate supermarketurile, ce se întâmplă cu produsele afișate la raft

Guvernul a aprobat Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare. Cum vor fi afișate produsele la raft
17.03.2023 | 08:14
Veste buna pentru romani O noua regula pentru toate supermarketurile ce se intampla cu produsele afisate la raft
Guvernul a aprobat Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare Sursa foto: hepta
ADVERTISEMENT

Prin regulamentul aprobat de guvern, magazinele vor fi obligate să afișeze și produse de la un producător concurent, pe lângă produsul marcă proprie. Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare a fost elaborat cu scopul de a proteja atât interesul producătorilor locali și al fermierilor din lanțul de aprovizionare agro-alimentar, cât și al consumatorilor.

O nouă regulă pentru toate supermarketurile

Magazinele vor fi obligate să afișeze la raft, pe lângă produsele marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții similare de comercializare.

ADVERTISEMENT

„Regulamentul privind practicile comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare, aprobat recent de Guvern, are ca principal scop să ofere protecție producătorilor și să asigure o relație corectă cu marii comercianți.

Contractele dintre comercianți și furnizori încheiate înainte de data intrării în vigoare a legii au fost deja aliniate la noile prevederi, astfel că încurajăm fermierii, antreprenorii și retailerii să ne sesizeze atunci când constată nereguli”, a explicat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, citat de România TV.

ADVERTISEMENT

Regulamentul duce clarificări asupra termenilor și expresiilor utilizate pentru identificarea practicilor comerciale neloiale. Documentul reglementează procedura de soluționare a sesizărilor, etapele pentru efectuarea investigațiilor, identificarea abaterilor, dar și modalitățile constatării și, după caz, sancționării acestor practici.

Astfel sunt interzise rabaturile (reduceri pentru defectele de calitate), iar remizele (reduceri pentru vânzările superioare volumului convenit sau dacă cumpărătorul are un statut preferențial) și risturnele (reduceri de preț calculate asupra tranzacțiilor realizate cu același terț, pe o perioadă determinată) sunt permise numai dacă valoarea lor nu depășește 20% din cea a produselor agroalimentare facturate între cumpărător și furnizor.

ADVERTISEMENT

Sancțiunile prevăzute de noul regulament

Un plafon maxim va fi introdus pentru serviciile prestate de cumpărător, care nu poate depăși 5% din valoarea încasată de furnizor. Astfel, „taxele de raft” nu vor mai putea fi mai mari decât valoarea menționată.

Pe lângă obligația de a afișa la raft, pe lângă produsul marcă proprie, cel puțin o marcă a unui producător concurent, în condiții de comercializare similare, magazinele nu vor mai putea anula comenzile de produse agricole sau alimentare dacă nu au trecut 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Sunt permise plățile pentru publicitatea și marketingul produselor, dar și pentru suportarea oricăror reduceri cu titlu promoțional, dacă acestea sunt negociate anterior.

Regulamentul prevede și sancțiuni pentru încălcarea prevederilor sale, iar amenzile sunt cuprinse între 250.000 și 600.000 de lei. Recidiva, repetarea unei practici comerciale neloiale într-un interval de doi ani, se sancționează cu o amendă de 1% din cifra de afaceri. Pentru recunoașterea faptei, amenda poate fi redusă cu un un procent între 1% și 25%.

„Vom monitoriza cu atenție impactul aplicării legii și regulamentului și, dacă este cazul, vom propune Guvernului și Parlamentului ajustări ale legislației, după ce ne vom consulta cu partenerii sociali și Comisia Europeană”, a precizat președintele Consiliului Concurenței.

ADVERTISEMENT
Tags: