News

Veste bună pentru români. Se modifică ordinul prin care contractele de pe piața concurențială ar fi trecut automat la cea universală

19.01.2021 | 07:46
Veste buna pentru romani Se modifica ordinul prin care contractele de pe piata concurentiala ar fi trecut automat la cea universala
ADVERTISEMENT

Cetățenii din România, bulversați de recenta liberalizare a pieței energiei electrice, primesc o veste excelentă din partea guvernanților: ordinul prin care contractele de pe piața concurențială trec automat la cea universală se modifică.

Cu alte cuvinte, potrivit ministrului Energiei, Virgil Popescu, ANRE rectifică regula care prevedea că toţi consumatorii care nu au contracte pe piaţa concurenţială vor fi trecuţi automat în piaţa serviciului universal, dacă nu modifică contractele în 30 de zile.

ADVERTISEMENT

Astfel, perioada de preschimbare a contractelor urmează a fi prelungită până la 30 iunie. Într-o primă fază, termenul fusese stabilit pentru data de 31 martie 2021.

Ordinul prin care contractele de pe piața concurențială trec automat la cea universală se modifică

Oficialul Guvernului dezvăluie că este în curs de avizare o Ordonanță de Urgență (OUG) care să modifice Ordinul ANRE care permitea trecerea din piaţa reglementată în piaţa serviciului universal a 6 milioane de clienţi, fapt care presupunea majorarea facturilor, însă precizează că este posibil să nu mai fie nevoie de adoptarea acestui act normativ de către Executiv.

ADVERTISEMENT

”Am spus: nu, nu asta este logica, să punem în centrul liberalizării furnizorul şi clientul să se bată pe furnizor, ci în centrul liberalizării trebuie pus clientul în aşa încât furnizorii să dea preţuri mai bune şi să se bată pe client.

Şi atunci am ieșit şi am spus: dacă ANRE nu va modifica acest Ordin, o vom face noi prin Ordonanță de Urgenţă, proiectul de ordonanţă care e deja pe circuitul de avizare, dar s-ar putea să nu mai fie nevoie să-l dăm”, a declarat Virgil Popescu luni seară, la B1 TV.

ADVERTISEMENT

Șase luni pentru ca fiecare client să-și aleagă furnizorul

Ministrul Energiei a mai explicat că, după modificările pe care ANRE le-a adus Ordinului, fiecare consumator va avea la dispoziție șase luni, deci până la 30 iunie, să decidă ce ofertă a cărui furnizor dorește.

Totodată, furnizorii vor fi obligați să informeze clienții lună de lună asupra ofertelor. Dacă în termen de șase luni un client nu va alege nicio ofertă a niciunui furnizor, atunci acesta va fi trecut automat la serviciul universal, unde prețurile sunt mai mari.

ADVERTISEMENT

Popescu a mai precizat că în toată această perioadă consumatorii vor plăti practic preț de piață concurențială, nu de serviciu universal.

”Vineri, ANRE a pus în dezbatere modificarea Ordinului, după ce a avut discuţii şi cu Consiliul Concurenţii, şi cu noi, şi cu furnizorii, şi a modificat acest Ordin, a prelungit perioada de preschimbare a contractelor de la 30 la şase luni de zile, 180 de zile, până pe 30 iunie.

Şi a mai adăugat un lucru: se trece toată lumea în piaţa serviciului universal, dar furnizorii pot acorda discount până la nivelul preţului concurenţial, adică factura să fie mai mică, lună de lună, clientului, indiferent dacă clientul încheie contract cu el, se mută sau nu se mută.

Eu sunt uşor nemulţumit, pentru că mi-aş fi dorit ca în Ordin să scrie ‘furnizorii au obligaţia să ofere preţul concurenţial cel mai mic clientului din portofoliul său’. Că putea să fie preţul cel mai mic oferit cu obligaţie de preţ de serviciu universal cu discount obligatoriu, ca să ajungem la preţul concurenţial, sau preţul concurenţial, ar fi fost mai explicit”, a adăugat Popescu.

ADVERTISEMENT