News

Veste bună pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor. Așa cum și-au dorit: facturi mai mici la energia electrică

Modificare legislativă în avantajul românilor care au panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor. Vor avea facturi mai mici la energia electrică.
29.03.2025 | 20:01
Veste buna pentru romanii care au panouri fotovoltaice montate pe acoperisurile blocurilor Asa cum siau dorit facturi mai mici la energia electrica
Facturi mai mici la energia electrică pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor. Sursa foto: Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vin vești excelente pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor. Ce se va întâmpla cu facturile lor la energie electrică după o măsură legislativă de ultimă oră.

Facturi mai mici la energia electrică pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor

La finalul anului 2024, Ministerul Energiei a lansat în consultare programul ”Urban Up”. Cu ajutorul său, asociațiile de proprietari din toată țara vor putea accesa suma de 150 milioane de lei pentru implementarea de soluții tip comunitate energetică. Vorbim de montarea panourilor fotovoltaice.

ADVERTISEMENT

Între timp, pentru a veni în sprijinul românilor care locuiesc la bloc, Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a prezentat Ministerului Energiei o propunere legislativă pentru optimizarea și eficientizarea consumului de energie.

Mai exact, cei de la APCE propun ca locatarii blocurilor de locuințe să poată utiliza, în mod direct, energia regenerabilă produsă de panouri fotovoltaice montate pe acoperișuri. Aceasta este o soluție inovatoare pentru facturi mai mici, susțin reprezentanții asociației.

ADVERTISEMENT

”Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) a prezentat o propunere legislativă Ministerului Energiei pentru optimizarea și eficientizarea consumului de energie pentru locatarii blocurilor de locuințe.

Inițiativa vizează înființarea unui nou tip de prosumator – Prosumatorul de Condominiu (PC) – care va permite locatarilor să utilizeze în mod direct energia regenerabilă produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișurile blocurilor”, se menționează într-un comunicat al asociației.

ADVERTISEMENT

Cum va funcționa sistemul Prosumatorul de Condominiu

În prezent, energia produsă de panourile fotovoltaice de pe blocuri este utilizată doar pentru spațiile comune. În ceea ce privește surplusul, el este injectat în rețea, fără un beneficiu direct pentru locatari.

ADVERTISEMENT

După propunerea legislativă de mai sus, asociațiile de proprietari vor putea folosi în continuare această energie pentru spatiile comune. Noutatea este că locatarii vor putea beneficia fracționat de surplusul de energie lunar. Energia solară va fi folosită într-un mod mult mai eficient. Se reduc astfel costurile facturilor de energie și la locatari.

Cum funcționează Prosumatorul de Condominiu (PC):

  • Asociațiile de proprietari vor putea instala panouri fotovoltaice pe acoperișuri, cu acordul majorității. Ei devin automat Prosumatori de Condominii (P.C.). Energia produsă va fi utilizată astfel:
  •  Acoperirea prin autoconsum pentru spațiile comune (iluminat, ascensor, camere de supraveghere, etc).
  •  Distribuirea lunara și proporțională a surplusului de energie provenit de la sistemul fotovoltaic între proprietar sau locatari,membri ai Prosumatorului de Condominiu respectiv, conform unei formule (Cota Parte Indiviză Energetică – C.P.I.E.) .
  •  Scăderea valorii facturii lunare prin compensarea directă a energiei active de către furnizorul de energie comun tuturor membrilor P.C.

Ce beneficii au locatarii blocurilor cu panouri fotovoltaice

Cel mai important avantaj pentru locatarii blocurilor care au montate panouri este cel legat de facturile mai mici la energie. Ei vor avea parte de o reducere semnificativă a costurilor în fiecare lună.

De asemenea, va fi implementată automat utilizarea eficientă a acoperișurilor. La ora actuală, România are peste 4.200 de hectare de acoperișuri disponibile pentru panouri fotovoltaice. Potențialul de producție este de peste 4.000 MW.