Românii se pot aștepta la mai mulți bani prin Programul Casa Verde Fotovoltaice. Ministrul mediului, Mircea Fechet, propune ca Guvernul să finanțeze baterii pentru stocarea energiei electrice pe care o produc prosumatorii.
Casa Verde Fotovoltaice 2024 s-ar putea dezvolta mai mult prin introducerea unor baterii care să stocheze energie produsă prin intermediul prosumatorilor.
„Eu îmi propun să finanțăm și baterii. O soluție utilă este finanțarea stocării. Ea nu va rezolva în totalitate problema decuplării automate a unui prosumator atunci când rețeaua este supraîncărcată. Însă, cu siguranță va ajuta acel prosumator să fie mai eficient din punct de vedere energetic și să poată folosi noaptea ceea ce produce ziua, lucru care astăzi nu se poate întâmpla în lipsa unor unități de stocare.
Din discuțiile pe care le-am avut cu ceilalți colegi miniștri și, în general, cu specialiștii, și s-a identificat și această nevoie de a finanța și acumulatori. Săptămâna viitoare vom definitiva acest ghid și vă voi oferi toate informațiile cel mai probabil în ziua de marți sau de miercuri. Încă nu am luat această decizie”, a transmis Mircea Fechet.
În această ediție din 2024, programul se desfășoară până la sfârșitul lunii august, a precizat recent, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu Neculaescu. Acesta a subliniat că programul a suferit modificări pentru a fi finanţaţi şi acumulatorii necesari sistemului fotovoltaic.
„De data aceasta vom veni cu o mică modificare în cadrul ghidului de finanţare, în sensul în care vom finanţa şi acumulatorii necesari sistemului fotovoltaic pe care fiecare persoană îl instalează. Cel mai probabil în decurs de câteva zile ghidul de finanţare va apărea în transparenţă publică pentru a fi cunoscut de către toţi cetăţenii care doresc să participe în cadrul acestui program şi probabil undeva până la sfârşitul lunii august vom demara efectiv acest program şi persoanele fizice se vor putea înscrie în aplicaţia informatică pusă la dispoziţie de Administraţia Fondului pentru Mediu.
Estimăm o finanţare undeva în jur de 30.000 lei pentru fiecare persoană fizică şi la care vor trebui să vină cu o contribuţie”, a transmis Laurenţiu Neculaescu, la Conferinţa „Upgrade Romania: Impactul marilor investiţii ale anului 2024”, organizată de trustul media DC Media Group.
Autoritățile se așteaptă ca interesul să fie la fel de mare și în acest an. Bugetul alocat anul trecut a fost de 1,7 miliarde de lei, iar în prezent, oamenii beneficiază de instalarea panourilor solare pe casele lor, ceea ce le aduce facturi mult mai mici la energia electrică. În acest an s-a alocat un buget mai mare decât cel de anul trecut de 2 miliarde de lei.
Laurențiu Neculaescu a anunțat că pentru programul Rabla destinat mașinilor electrice, instituția a pus la dispoziție un buget de un miliard de lei.
„Este în derulare acum când noi stăm de vorbă (Programul Rabla pentru maşini electrice (n.r.) şi mai urmează o sesiune pe data de 19 august, ultima sesiune din cadrul Rabla 2024, urmând ca anul viitor să elaborăm un nou program Rabla 2025-2030.
Vom face un program multianual şi vom vedea ce condiţii şi cum se va derula după ce vom purta toate discuţiile în primul rând cu industria, cu ACAROM ( Asociaţia Constructorilor de Automobile din Romania n.r.), cu APIA (Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile .n.r), cu toate asociaţiile care sunt angrenate în această industrie”, a mai precizat Laurenţiu Neculaescu.