Românii care își pun panouri solare nu vor mai fi obligați prin lege să își instaleze baterii de stocare la locul de consum şi de producere a energiei.
Camera Deputaților a decis miercuri să elimine această obligație care până acum le dădea mari bătăi de cap prosumatorilor, după ce a reexaminat proiectul de aprobare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 32/2024.
Acesta se referea inițial doar la menţinerea mecanismului de plafonare a preţurilor la energie şi gaze până în primăvara anului 2025, însă ulterior a fost introdusă și această obligație pentru cei care își montează panouri solare.
În data de 26 iunie 2024, proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, însă preşedintele l-a retrimis în Parlament spre reexaminare.
În urma acestui proces, Camera Deputaţilor a făcut mai multe modificări și în cele din urmă a adoptat varianta Senatului de a elimina şi prevederile care completau ”cadrul legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile în sensul în care avizele tehnice de racordare emise/actualizate pentru solicitanţii care sunt sau doresc să devină prosumatori prin instalarea de capacităţi de producere a energiei electrice având puteri instalate cuprinse între 10,8 kW şi 400 kW, cu evacuare de putere în reţeaua electrică de interes public, trebuiau să respecte şi obligaţia de a instala la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare”.
Totodată, deputaţii au eliminat şi prevederea conform căreia prosumatorii existenţi aveau obligaţia ca până la data de 31 decembrie 2027 să își instaleze la locul de consum şi de producere instalaţii de stocare.
La scurt timp, după ce a fost luată această decizie USR a transmis că amendamentul de eliminare a obligaţiei prosumatorilor de a instala baterii de stocare a fost formulat de deputata Cristina Prună şi senatorul Cristian Bordei.
“Dincolo de repararea unor termene din ordonanţă, am reuşit să corectăm marea nedreptate făcută prosumatorilor de energie din România, care erau obligaţi – retroactiv chiar – să-şi instaleze baterii de stocare.
Sigur, e nevoie de stocare în sistemul energetic, de aceea am depus şi proiect de lege în acest sens, să fie acordate stimulente pentru dezvoltarea sistemelor de stocare.
Însă, să-i obligi pe micii prosumatori, care şi-au instalat panouri fotovoltaice din banii lor sau accesând programul AFM, nu trebuia să rămână în lege”, a transmis Cristina Prună.