News

Veste bună pentru românii care muncesc în străinătate. Statul român le oferă bani ca să vină acasă! Care sunt condițiile

09.07.2019 | 11:35
Veste buna pentru romanii care muncesc in strainatate Statul roman le ofera bani ca sa vina acasa Care sunt conditiile

Tot mai mulți români se întorc acasă prin programul guvernamental Diaspora Restart, care funcționează încă de anul trecut. Statul român le oferă bani celor care vor să revină în România, iar mulți dintre aceștia și-au primit deja banii. Programul a fost primit cu susceptabilitate la început, însă acum pare să fie unul de interes pentru mulți conaționali plecați să muncească pe brânci în străinătate.

Românii care muncesc în străinătate se pot întoarce acasă prin programul Diaspora Restart

Românii primesc 40.000 de euro nerambursabili pentru a-și deschide o afacere, dar și consultanță în domeniul activității de care vor să se apuce. Bugetul pentru acest program este prevăzut undeva la 2.400.000 de euro. Cei mai mulți care au aplicat au investit în domeniul IT. În primul an, conform proiectului, oamenii primesc 75% din cei 40.000 de euro pe care statul i-a promis.

Programul are ca scop încurajarea românilor de a investi în afaceri mai ales în zona urbană, căci proiectul se adresează business-urilor nonagricole. Banii sunt gândiți în special pentru zonele mai puțin dezvoltate ale României, care pot crește cu banii de la stat și cu ideile ingenioase ale românilor care au învățat ceva din experiența în afara granițelor.

Românii care sunt în Diaspora, încurajați să revină în țară cu bani de la stat. Sursa foto: prishtinainsight.com

Ciprian, unul din românii care a revenit în țară după 10 ani de SUA

Regula este simplă. Firmele trebuie să își facă pentru început planul de afaceri, iar în următoarele 6 luni după aprobarea acestui plan vor fi monitorizați. Ciprian, unul dintre IT-iștii români plecați în Statele Unite susține că statul face foarte bine că oferă o mână de ajutor mai ales celor care pot fi creativi și pot aduce profitabilitate.

În vârstă de 31 de ani, Ciprian a stat 10 ani în America, iar acum, întors în țară, vorbește despre cât de important este programul Diaspora Restart: „Românii sunt creativi, aici sunt multe companii de outsourcing. În SUA e creativitatea dar nu şi capacitatea de a executa aceste idei. În Iaşi sunt atâtea evenimente de software, atâtea conferinţe, parcă ar fi oraşul de 3 milioane nu de 300.000 de locuitori”, scrie capital.ro.

 

Tags: