Ce trebuie să știe angajații români care nu au reușit să își ia, în acest an, cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă. Până când le mai pot cere angajatorului.
Veste bună pentru angajații români care nu știu ce se întâmplă cu zilele de concediu neefectuate în anul 2024. Aceștia pot solicita angajatorului să le recupereze pe parcursul anului viitor.
Deci, angajații care nu au reușit să își ia cele 20 de zile legale minime de concediu de odihnă în 2024 pot cere angajatorului să le acorde până la jumătatea anului 2026.
„În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parţial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.
Dacă v-ați gândit la bani, ei bine, angajatorilor nu le este permisă compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat decât numai în cazul în care se încetează contractul individual de muncă.
„Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă”, se mai arată în Codul Muncii.
Prima lună a anului 2025 vine cu zile libere pentru românii sistemului public de muncă. Prima minivacanță este chiar în prima săptămână a anului. Cum se poate întâmpla asta?
După cum știm, 1 și 2 ianuarie sunt declarate zile libere de la stat. Anul acesta, ziua de 3 ianuarie pică vineri, iar aceasta va face punte cu zilele de 6 și 7 ianuarie.
4 și 5 ianuarie sunt zile de weekend, iar în următoarele două avem sărbători importante. Luni, 6 ianuarie 2025, avem Boboteaza, iar în următoare zi sărbătorim Sfântul Ioan. Așadar, angajații de la stat se vor întoarce la muncă abia în data de 8 ianuarie 2025.