News

Veste bună pentru șoferi! Ar putea primi amenzi rutiere mult mai mici

26.03.2019 | 11:26
Veste buna pentru soferi Ar putea primi amenzi rutiere mult mai mici

Vești bune pentru șoferi. Guvernanții intenționează să reducă amenzile rutiere. Acest lucru ar fi posibil ca urmare a scăderii punctului de amendă. o propunere legislativă  fiind deja adoptată tacit în Senat.

Șoferii ar putea plăti mai puțin pentru amenzile rutiere

Mai concret, este vorba despre  un proiect de lege privind modificarea art.98, alin.(2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002, referitor la circulația pe drumurile publice, act normativ adoptat de Senat, în mare secret.

Documentul a fost adoptat ca urmare a depășirii termenului-limită pentru votarea acestuia. Pentru a intra în vigoare însă, actul normativ va trebui să obțină aprobarea parlamentarilor, ca mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.

Cât vor plăti țoferii pentru amenzi
Cât vor plăti țoferii pentru amenzi

Cum ar urma să se calculeze punctul-amendă, conform documentului

Astfel, potrivit propunerii legislative în vigoare, punctul-amedă ar urma să fie calculat în funcție de indicele social de referință. Mai exact, în cazul în care acest proiect de lege va intra în vigoare, un punct-amendă va însemna „20% din indicele social de referință, stabilit prin hotărâre a Guvernului”.

În momentul de față, punctul-amendă se stabilește în funcție de salariul minim pe economie, reprezentând un procent de 10% din acesta. Pentru anul 2019, însă, autoritățile au stabilit o valoare fixă a punctului-amendă.

Ce valoare are punctul-amendă în 2019

Practic, Guvernul a decis ca punctul de amendă să se mențină și în 2019 la nivelul folosit anul trecut, ceea ce înseamnă că valoarea unui astfel de punct va fi de 145 de lei. Proiectul ce prevede amenzi rutiere mai mici nu intră în vigoare momentan, chiar dacă a fost adoptat în Senat. Acesta va trebui să treacă de Camera Deputaților, apoi promulgat e șeful statului, urmând a intra în vigoare abia după publicarea sa în Monitorul Oficial. Șoferii vor fi nevoiți, așadar, să mai aștepte pentru a beneficia de reducerile prevăzute în respectivul act normativ.