News

Veste bună pentru șoferii din România. E valabil de la 1 iunie și toţi pot profita

Prima zi de vară vine cu veşti bune pentru şoferi, care vor trebui să scoată mai puţini bani din buzunare pentru deplasări.
02.06.2024 | 13:20
Veste buna pentru soferii din Romania E valabil de la 1 iunie si toti pot profita
Şoferii din România scot mai puţini bani din buzunar pentru carburanţi, de la 1 iunie Foto: Freepics
ADVERTISEMENT

Începutul verii a adus o veste bună pentru şoferi, preţul benzinei ieftinându-se în acest început de iunie. Conform tarifelor de la pompe, în momentul de faţă preţul benzinei este mai mic decât cel al motorinei.

Motorina este mai scumpă decât benzina

Cea mai ieftină benzină standard costa sâmbătă, în prima zi de iunie, 6,95 lei litrul, faţă de 7 lei litrul cât plăteau vineri şoferii. Acest cel mai mai mic preţ se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre nr. 2A, din sectorul 5, după cum scrie antena3.ro.

ADVERTISEMENT

La celelalte stații din Capitală benzina standard se găsește la prețuri cuprinse între 6,97 şi 7,16 lei, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente.

În schimb, preţul motorinei pare să fi rămas acelaşi, cel puţin aşa arată datele culese de la cea mai ieftină staţie unde se găseşte acest carburant, de asemenea ce de pe strada Herescu Petre, din sectorul 5. Atât pe 31 mai, cât şi pe 1 iunie, preţul era de 7,04 lei.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte carburanţii premium, preţurile acestora sunt în scădere atât la benzină, cât şi la motorină. Astfel, la benzina premium prețurile sunt cuprinse între 7,51 lei şi 7,86 lei, iar la motorina premium între 7,43 lei şi 7,73 lei litrul.

Prețurile carburanților din România au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts, însă cu o diferenţă de câteva zile, după cum a atras atenţia Consiliul Concurenţei.

ADVERTISEMENT

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanţilor, reprezentând valoarea reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor.

Preţul benzinei în România este mai ieftin decât cel din Grecia, Italia, Portugalia, Ungaria sau Croaţia, fiind mai mare doar decât cel din Bulgaria, dacă ne raportăm la ţările UE

ADVERTISEMENT

În paralel, pe piaţa internaţională, prețurile gazelor naturale în Europa s-au menținut în jur de 35 euro per megawat-oră în ultima săptămână a lunii mai, apropiindu-se de cele mai înalte niveluri din ultimele cinci luni, pe fondul așteptărilor unei oferte mai scăzute.

ADVERTISEMENT