News

Veste bună pentru studenți. Vor putea cumpăra bilete gratuite de tren online

09.10.2020 | 19:28
ADVERTISEMENT

Studenții vor beneficia de bilete gratuite de tren pe care le vor putea achiziționa online, un lucru benefic în plină pandemie.

Guvernul a dat undă verde acestui procedeu, astfel că studenții vor beneficia de bilete gratuite și abonamente la transportul feroviar.

ADVERTISEMENT

Demersurile făcute de Ministerul Transporturilor, la inițiativa CFR Călători, au fost aprobate de Guvernul României în 8 octombrie.

Studenții pot achiziționa bilete online, gratuite, de tren

ANOSR a solicitat Guvernului să urgenteze aprobarea HG prin care studenții să aibă prelungite legitimațiile vizate din anul universitar precedent.

ADVERTISEMENT

În aceste condiții, aceștia vor putea achiziționa bilete gratuite cu legitimația vizată pentru anul universitar 2019-2020 până în 31 octombrie.

Guvernul României a acceptat solicitarea ANOSR prin care biletele pot fi procurate fără legitimație de călătorie, doar în baza unai adeverințe de student eliberate electronic de universități.

ADVERTISEMENT

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a semnat un protocol în acest sens cu CFR Călători în 1 octombrie 2020, prin care studenții vor beneficia de bilete sau abonamente gratuite.

Președintele ANOSR, Horia Șerban Onița, a fost cel care a reprezentat Alianța în discuțiile cu CFR Călători.

ADVERTISEMENT

Conform România Liberă, „din 2017 până în prezent, nu s-a asigurat o conectivitate dintre Registrul Matricol Unic (RMU) și baza de date a Ministerului Transporturilor, după cum prevedea legislația în vigoare. Astfel, CFR Călători și-a asumat promovarea prin Ministerul Transporturilor a unei propuneri pentru modificarea Hotărârii de Guvern nr. 42 din 2017, astfel încât biletele să poată fi procurate online fără utilizarea Registrului Matricol Unic”.

Cu toate acestea, ANOSR a început din 2017 demersuri pentru a obține facilități la transportul feroviar pentru studenți, indiferent că este de stat sau privată, buget sau taxă, indiferent de vârstă sau naționalitate. Scopul a fost mere uca studenții să aibă gratuitate la transportul feroviar la clasa a II-a.

Studenții au și opțiunea de a alege o călătorie cu un vagon de dormit sau la clasa I, însă trebuie să plătească diferența de clasă, legitimația de călătorie de bază fiind achiziționată gratuit în aceste situații.

În plină pandemie, aceste bilete vor putea fi achiziționate online, un lucru menit să protejeze studenții de infectarea cu noul coronavirus.

ADVERTISEMENT
Tags: