News

Veste bună pentru studenții români. Cum poți merge în Erasmus+ folosind doar telefonul mobil

Dacă ești student român și vrei să pleci în programul Erasmus+, o vei putea face folosind doar telefonul mobil.
21.09.2021 | 17:47
Veste buna pentru studentii romani Cum poti merge in Erasmus folosind doar telefonul mobil
ADVERTISEMENT

Programul de mobilitate Erasmus+ devine și mai mobil, odată cu lansarea unei noi aplicații pentru telefoanele mobile.

Prin intermediul acesteia, studenții vor avea acces mult mai rapid la facilitățile programului Erasmus+.

ADVERTISEMENT

Dacă nu ești încă la curent cu existența acestui program, trebuie să știi că este creat de UE pentru a susține educația și pregătirea tinerilor statelor membre ale blocului comunitar.

Tinerii au oportunități în privința educației, a pregătirii vocaționale, a educației pentru viața de adult, dar și în privința activităților sportive. Bugetul pentru programul 2021 – 2027 este de 26,2 milarde de euro, aproape dublu față de finanțarea sesiunii anterioare, 2014 – 2020.

ADVERTISEMENT

Pentru că digitalizarea este un punct important de lucru la nivelul Uniunii Europene, accelerat de pandemie, era doar o chestiune de timp până când și digitalizarea Erasmus+ să fie sporită.

Ce avantaje îți aduce aplicația Erasmus+

Astfel, Comisia Europeană a lansat o nouă aplicație Erasmus+, disponibilă în toate țările și în toate limbile oficiale UE.

ADVERTISEMENT

Cu ajutorul acestei aplicații, fiecare student care se înscrie în program va primi o legitimație europeană de student digitală. Aceasta este valabilă pe întreg teritoriul UE și elimină nevoia unui document pe suport de hârtie.

Aplicația oferă studenților posibilitatea de a căuta și chiar de a selecta destinația pe care o doresc dintre partenerii universității.

ADVERTISEMENT

Mai mult, un pas important pe care îl face noua aplicație este că studenții vor avea posibilitatea să semneze contractul de studii online.

Peste 4.000 de universități sunt deja înscrise în rețeaua Erasmus Without Paper. În cadrul acestei rețele, unitățile de învățământ pot face schimb rapid de date în condiții sigure, iar contractele de studii sunt identificate cu ușurință.

Aplicația Erasmus+ va oferi studenților și posibilitatea de a descoperi evenimente și sfaturi utile referitoare la destinația lor. Și dialogul cu alți elevi va fi facilitat prin intermediul aplicației.

Vicepreședintele pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că „Mă bucur că interfața programului nostru emblematic pentru tineri, Erasmus+, îi reprezintă din ce în ce mai bine. Mai digitală, mai mobilă și mai orientată către comunitate. Noua aplicație și legitimația de student integrată sunt emblematice pentru Spațiul european al educației pe care îl susținem.”

De asemenea, Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a afirmat că „hârtia aparține în mod oficial trecutului. Această nouă aplicație Erasmus+ va fi un ghișeu unic pentru studenții Erasmus+ mobili. A avea toate informațiile la îndemână înseamnă mai puțin stres, mai puțin timp dedicat cerințelor administrative și mai multă flexibilitate. Legitimația europeană de student, disponibilă prin intermediul aplicației, reprezintă un pas important către un adevărat Spațiu european al educației. Unul în care fiecare elev se simte inclus și poate avea acces la aceleași servicii și aceeași recunoaștere a studiilor sale.”

Poți accesa noile facilități ale aplicației Erasmus accesând acest site.

Programul Erasmus a fost lansat în 1987, iar de-a lungul timpului, a sprijinit peste 9 milioane de persoane șansa de a studia sau de a forma în străinătate.

Programul a devenit Erasmus+ în 2014, fiind integrate toate inițiativele cu privire la educație, formare, tineret și sport. Alături de cele 28 de state membre UE, participă și Turcia, fosta republică iugoslavă a Macedoniei, Norvegia, Islanda și Liechtenstein.

ADVERTISEMENT